Някои автори включват лененото семе в групата "супер храни”. Изключително богато на фибри, лененото семе, регулира метаболизма и спомага за бързо изпразване на червата и се използва в диетите за отслабване. Ленените фибри са чудесна храна и за добрите бактерии, които поддържат чревната микрофлора. За лесно стимулиране на перисталтиката на червата може да пиете домашно приготвен воден извлек от ленено семе.

Лененото семе доставя омега-3 и омега-6 полиненаситени мастни киселини, а също: магнезий, манган, фосфор, цинк и витамините - В1, В3, В6 в тялото. Мастните киселини са неустойчиви на кислород и естествената им защита е чрез наличните антиоксидантите (витамините A и E). Ако в храната има достатъчно омега-З полиненаситени мастни киселини, нивото на холестерола се поддържа в нормата и така организмът се защитава от инфаркти и инсулти. Предотвратява се образуването на атеросклеротични плаки, запазва се паметта, вниманието и нормалното тегло. Омега-З се съдържат както в лененото семе, така и в мазните риби. Затова тези продукти станаха синоним на здравословно хранене. 

Лененото семе е много полезно за женското здраве като профилактика на рака на гърдата, на яйчниците и особено на дебелото черво, заради наличието на анти-раковите свойства на фитоестрогените. Те също облекчават и симптоми като раздразнителност, предменструални болки и нередовен цикъл. 

Една лъжица всекидневен прием на ленено масло, може леко да понижава кръвната захар. Така също се препоръчва на хора с кожни проблеми, например при акне, екзема, пърхот, ихтиоза, псориазис.

Изберете магазин

Разгледай онлайн нашите промоционални брошури

Цените са валидни за периода на акцията или до изчерпване на наличностите. Всички цени са в лева с включен ДДС.
Advertisement

Най-добре е да поръсвате с ленено семе домашни хлебчета, кейкове или да добавите от него към зърнените закуски. Препоръчва се семена на лен да се приемат с храни, съдържащи калций като риба, бобови храни, броколи, кафиол, зеле, сирене тофу за по-пълно усвояване на калция.

Лененото масло може да се използва към салатите, но не очаквайте с него да добавите аромат или "неземен” вкус, затова предвидете чесън или други подпраки. Лененото масло губи полезните си качества при термична обработка, затова не го използвайте за пържене и в супи.