#Причините

Освен познатите за нас дехидратация и липса на физическа дейност, факторите, водещи до мускулни спазми и крампи включват медикаменти прекомерния прием на противозачатъчни, диуретици и стероиди. Калиеви и калциеви недостатъци, както и студеното време, могат да бъдат също причини за подобни оплаквания.

Имайте предвид, че острите крампи в краката, често се бъркат със синдром на неспокойните крака (RLS), което е далеч по-сериозно състояние, характеризирано от пулсираща болка в краката. 

#Как да се избавим от крампите в краката 

Тези от нас, които имат подобни оплаквания могат да потвърдят, че този вид болки се проявяват вечер, след като легнем. Да, щом отпуснем тялото си, реакцията е моментална. При подобни случай е редно да се раздвижим, разхождайки се из къщи; да разтрием засегнатата зона с въртеливи движения; да поразклатим мускула или да осъществим въртеливи движения с глезена - въртейки крака в кръг. 

Ако оплаквания са сравнително чести, освен консултация със специалист, можем да прибегнем и към студена терапия с компреси, която се използва от професионалните атлети при контузии и друг вид мускулни травми. 

#Как да предотвратим болките 

Необходимо е да направим малки промени в начина си живот. Лесно е. Достатъчно е да пием вода, за да бъде организмът ни добре хидратиран, да консумираме редовно плодове и зеленчуци и, не на последно място, да осигуряваме необходимите количества витамини и минерали, като калий и магнезий. 

С наближаването на лятото, желанието ни да се наслаждаваме на свежи напитки се усилва - а какво по питейно питие има от сайдера? 

 

Той е богат на калий и толкова вкусен. 

 

#Рецепта за домашен сайдер

2 ч.л. ябълков оцет
1 ч.л. мед
200 мл. вода
Смесете всичко заедно, разбъркайте добре и след това може да се насладите на прясно приготвената напитка.