През септември 1996 г. Филип Ницки извършва първата легална евтаназия в света. Пред Валерия Кръстева („Преди обед“, bTV) той споделя:

„Законът влезе в сила на 1 юли 1996 г. Църквата беше против, много лекари също, но през септември имахме зелена светлина и аз поставих първата инжекция.

Според мен евтаназията трябва да е право не само на нелечимо болните. Би трябвало всеки да може да сложи край на живота си по мирен и надежден начин, а не да стои на влаковите релси или да скача от висока сграда. В никакъв случай не искаме да увеличаваме самоубийствата, а просто хората да не стигат до насилствени методи.

Единствената държава, където хора от цял свят могат да се възползват от евтаназията, е Швейцария. Процедурата струва около 10 000 щатски долара.

Трябва да докажете, че сте нелечимо болен и имате здрав разум, за да вземете сами решението. След това ще ви предпишат 13 грама барбитурат, който се приема като напитка. Някои организации използват инжекция.

Смъртта се записва на видео. След това идва полицията и проверява дали всичко е минало по протокол. Тялото се кремира“.

Филип Ницки не вярва в живота след смъртта. Сдобил се е с нужното количество барбитурат и е спокоен, че при нужда може да сложи край на живота си.

Целия разговор можете да видите тук: