Ако някога сте се питали колко пъти е нормално да пишкате през деня – трябва да ви кажем, че не сте сами. Здрав човек е нормално да уринира между 6 и 8 пъти дневно. За нормален се счита и промеждутъкът от 4 до 10 пъти. Колко често е нормално да посещавате тоалетната по малка нужда всъщност не е само въпрос, на който да си отговорите, за да задоволите любопитството си, но той е и важен показател за цялостното състояние на организма и здравето ни.

Както казахме вече – в рамките на обичайното е да пишкате по 6-7-8 пъти в рамките на 24 часа. Това обаче се определя от много и различни фактори, които трябва да се вземат под внимание. Най-важните от тях са:

Възраст

Колко течности пиете

Какво точно пиете

Медицински състояния и заболявания

Приемане на медикаменти

Размер на пикочния мехур

 Разбира се, съществуват обстоятелства, при които уринирането се случва в много по-кратък интервал от време, като например при бременност.

Снимка: istockphoto.com

Няколко медицински състояния също влияят на честотата като уринарната инконтиненция, при която се изпуска неволно урина, а при мъжете проблеми с простатата могат да доведат до проблемно и невъзможно уриниране. Ако имате диабет, със сигурност знаете, че той често ви кара да посещавате по-често тоалетната. Хората със сърповидно-клетъчна анемия също уринират по-често, защото състоянието често засяга бъбречната функция и концентрацията на урината.

Хората със сърдечни проблеми, високо кръвно налягане или нарушена бъбречна функция често приемат лекарства, които се наричат ​​диуретици. Диуретиците изтласкват допълнително течността от кръвния поток и го преместват в бъбреците. Приемът им води до по-често уриниране.

Снимка: istockphoto.com

Приемът на алкохол и кофеин също има диуретичен ефект, така че, ако пиете кафе или водка например, е напълно нормално да пишкате по-често.