Боядисаните яйца на Великден са подаръци за близките и за всички на празничната трапеза. Яйцата са символ на жизненото начало. Всъщност, яйцето е най-голямата яйцеклетка.

Червените яйца са използвани като обреден елемент за предпазване от болести

във Великденския празничен цикъл. С първото боядисано яйце - винаги червено, майката е потърквала лицето на всяко дете, като е изричала благословия за здраве и жизненост: "Да си здраво, бяло и червено".

Боядисването на яйца по Великден е запазен обичай и до днес, който продължава да ни радва и въодушевява при премерване на силите в търсенето на яйце - бияч. Малката утеха, ако са ни счупили яйцето е, че веднага можем да си го обелим, посолим и изядем.

Изключително полезно е всяко едно яйце, заради високото съдържание на протеини,

на витамин А, витамин В1, витамин В2, калций, фосфор, желязо и мед.

Колко яйца да изядем на Великден?

Децата и здравите възрастни с активен живот могат да си позволят да изядат 3 яйца, но не едно след друго, а разпределени в храненията през целия ден. Всеки човек, който знае, че има високо ниво на холестерола и хората, които са алергични към яйцата, по-добре е да не ги консумират.

Яйцата са от бързо развалящите се храни. За боядисване ги варете около 15 минути. Независимо че ги съхранявате в хладилник, не яжте от боядисаните яйца след празниците.