Неправилното използване на минералните торове в селското стопанство води до образуването на соли на азотна киселина в зеленчуците, т.нар. нитрати. След приемането им чрез храната, те се превръщат в червата в нитрити, които са силно токсични и канцерогенни.

Най-много нитрати се натрупват в зелевите и зеленолистните растения. Ето защо, преди консумирането им, трябва да се погрижите да са добре почистени.

Храни с най-високо съдържание на нитрати и радиоактивни вещества:
картофи, краставици, домати, репички, зеле, маруля, спанак, цвекло, моркови, ягоди, малини.

Какво да направим?
•    Когато приготвяте зеленчукови ястия, е добре да обелите предварително зеленчуците и то по-надълбоко (белете морковите, картофите, краставиците и др.)
•    Всички зеленчуци и листни култури, които използвате за салати, трябва да се накисват за около 20-30 минути в студена вода с 3 с.л. оцет или лимонов сок
•    Преди да консумирате зеле или маруля, махнете поне два реда от горния им слой
•    При варенето на зеленчуци, съдържанието на нитратите намалява до 80%, а при консервирането, мариноването или приготвянето им в туршии – до 60% (те преминават в маринатата)
•    Не консумирайте увехнали или дълго престояли плодове и зеленчуци
•    Преди да сварите месото, можете да го накиснете в студена вода със сол за около 10-15 минути
•    През зимата за предпочитане е консумацията на замразени плодове и зеленчуци пред консервираните
•    Овкусявайте салатите си с лимон. Той пречи на превръщането на нитратите в нитрити
•    Не купувайте недоузрели плодове и зеленчуци (например тиква)

Признаци за нитратно натравяне:

•    Гадене и повръщане
•    Болки в корема
•    Кожни обриви, сърбеж, зачервявания
•    Главоболие и световъртеж
•    Нарушения в зрението

Съвет:

Метионинът е необходим за изхвърлянето на радиоактивните вещества от организма и се набавя от изварата, месото, рибата, яйцата и водораслите. Храната, която приемаме, трябва да бъде разнообразна и да включва достатъчно естествени витамини, които имат антирадиационно действие и повишават имунитета (шипки, магданоз, цитруси, семена, грах, орехи и др.). Приемът на прясно изцедени зеленчукови и плодови сокове (от ябълки, круши, сливи, вишни, грозде и лимони) също спомага за бързото изхвърляне на токсините.