По време на рутинен очен преглед офтамологът Мруданг Пател, случайно открива опасна патология на 9-годишната Попи-Мей Лийдс. И това спасява живота й.

Мруданг Пател открива натрупване на течност в главата на 9-годишното момиченце, което наложило спешна мозъчна операция, пише Mirror. Така рутинен очен преглед спасява 9-годишната Попи от фатален край.

Тя е откарана в очна клиника за спешна помощ, където бързо ѝ е направен ядрено-магнитен резонанс. С линейка е прехвърлена в болницата на Кралския колеж в Лондон, където хирурзите източват излишната течност от главата й.

По време на операцията те поставят постоянен резервоар, който им позволява лесно да източват всякакви бъдещи натрупвания на течност.

„Попи има късмет, че е жива, благодарение на г-н Пател и начина, по който е действал. Той буквално спаси нашето малко момиченце! Толкова сме му благодарни и признателни, защото всичко можеше да завърши по различен начин“, искрена е майката на Попи-Мей, Кейли.

Мей страдала от замъглено зрение и леко главоболие, но нищо достатъчно значително, за да предизвика безпокойство.

Лекарите обясняват, че натрупването на течност може да окаже натиск върху мозъка и да доведе до неговото увреждане. Някои от симптомите за това включват главоболие, неразположение, замъглено зрение и затруднено ходене.

Според лекарите възстановяването на Попи-Мей ще отнеме между 6 и 12 месеца. Родителите й вярват, че скоро тя ще може се върне в училище.

Лекар констатира увеличено късогледство. Вижте повече във видеото