Прекаленото физическо усилие ни кара да се чувстваме отпаднали, без капка сили и единственото нещо, което ни се иска тогава е да си хапнем и да се наспим! Разбира се, дълготрайната умора предизвика сериозни изменения в хомеостазата (равновесието в организма) с повишаване на телесната температура, сгъстяване на кръвта от значителна загуба на течности, понижаване на кръвната захар, нарушено снабдяване на мозъка с глюкоза. Организмът не може да отговори на повишените кислородни нужди на работещите мускули. Натрупва се млечна киселина в тях като продукт на анаеробната гликолиза (разграждане на въглехидратите в отсъствие на кислород). Млечната киселина затруднява мускулните съкращения и дразни болковите рецептори.

Чрез умората организмът дава алармени сигнали да се спрем, за да не изразходваме докрай запасите си от енергия.

Напомням за бързи начини срещу умората - топла вана с есенция от салвия, лавандула или лайка. Достатъчно е да се сложи шепа морска сол във ваната. Тя също действа облекчаващо върху умореното тяло.

Чай от женшен е подходящ за спортисти, защото повишава анаеробната издръжливост и аеробния капацитет. Регулира хормоните на стреса и повишава отделянето на ендорфини, които подобряват самочувствието, апетита и съня. От традиционната медицина се знае, че лъжичка мед със сусам премахва умората за минути.

Правилният баланс на работа и почивка поддържа тялото и ума в добър тонус и работоспособност

Резервите на организма не са безкрайни и умората не е отрицателно явление. Тя е сигнал от страна на организма, че е време да се осигури почивка за тялото и ума.

Още интересни средства срещу умората може да научите от аудиозаписа на разговора ни със Светослав Николов, радиоводещ на предаването „За София” по bTVRadio, който е публикуван в началото на поста "Как да се възстановим от преумората”.