Епидемиолозите вече очакват началото на грипа у нас. Прогнозите за протичането и разпространението му не са придружени с притеснения, по-различни от миналогодишните. Пикът ще бъде през месец януари, а дотогава може да си направите противогрипна ваксина, да вземате имуностимулатори по схема или да засилите общо защитата на организма чрез природни срадства и разнообразно хранене. 

Грипът е силно заразен и инфекция настъпва при вдишване на въздух, в който са попаднали капчици с грипни вируси от смях или кихане на болен човек от грип. Възможно е заразяване да стане при директното им попадане върху лигавицата на носа, устата или очите при целуване, ползване на общи прибори за хранене, или една и съща кърпичка.

Заразяването с грипни вируси намалява, ако:

- Проветрявате помещението, в което прекарвате голяма част от денонощието.

- При кихане слагате носна кърпа пред устата или носите маска.

- Често измивате ръцете си със сапун.

- Излизате навън с шал, шапка, с топли дрехи и обувки.

Не всички членове в един колектив се разболяват от грип. Това се обяснява с индивидуалните различия в състоянието на имунната им система.

Ето няколко начина за засилване на имунната защита:

Профилактична ваксина срещу грипни вируси група А и В. Имунитетът се изгражда за около две седмици след поставянето на ваксината.

Хората, които имат резерви към ваксините могат да се доверят на имуномодулаторите. Сега е подходящото време да се започне профилактиката с тях. Освен това, имуномодулаторите предотвратяват сериозните рискове от бактериални усложнения като бронхити и пневмонии.

Съществуват и хомеопатични средства за повече устойчивост на организма към грипа и грипоподобните инфекции.

Витаминът, от който най-много се нуждае организмът, е витамин С като превантивна мярка срещу грип и други вирусни заболявания. Витамин С активира дейността на левкоцитите (бели кръвни клетки), които разрушават, поподналите в тялото вируси.

Чай от джинджифил със своето мощно противовъзпалително действие подсилва имунитета и повишава изпотяването, а по този начин и улеснява отделянето на патогените от организма.

Чай от ехинацея укрепва имунната система и срещу грипни вируси. Тъй като в ехинацеята се съдържа ензим, който разрушава вирусната невраминидаза, благодарение на която вирусите преодоляват защитата на организма.

Отвара от еупаториум (див коноп) стимулира имунната система и според много фитотерапевти е най-доброто билково средство срещу грип.

Годжи бери е вкусна "суперхрана” за имунната система. Подобрява настроението паметта и укрепва сърцето. Може да пиете чай от годжи бери или да ги добавите като сушен плод към купичка със сурови ядки.

Хранете се с разнобразна по състав храна. Пчелен мед, ядки, зеленчуците и плодовете засилват имунната защита заради съдържанието на витамин С, цинк, селен.

За хората, които са закалени, грипът не е опасен. Укрепването на имунната защита не става за ден или два, но може да започне от сега.

За други мощни имуностимулатори може да прочетете нататък.