В летните жеги желанието за студена бира е почти непреодолимо. Често се смущаваме, особено когато чуем израза "бирено коремче". Все пак никой не иска да има коремче, какво остава пък то да е бирено. Ако можем да го предотвратим, защо не.

Е, вече можем да спрем да се тревожим. Да, дамите също сме любителки на бирата. И се оказва, че тя всъщност е доста полезна. При това не за едно или две неща.

#Бирата е изотонична напитка.
Което значи, че ни помага да възстановим загубената енергия, соли, витамини и минерали след тренировка. А през лятото потенето е по-обилно и губим много от тях. Съответно и доста бира трябва да изпием. 

#Бирата е много богата на витамините от група B.
При това доста голяма част от тях - ниацин, фолиева киселина, B2, B6... Нещо като добавката, носеща името Витамин B комплекс. Само че в течна форма. A beer a day keeps the doctor away! 

#В бирата има много антиоксиданти.
Край на зеления чай. Без друго не му бяхме фенки. В случай, че сте забравили: антиоксидантите имат свойството да неутрализират токсините в тялото, следователно ни предпазват от някои тежки заболявания. Отново: A beer a day...

#Подобрява кръвообръщението.
И намалява риска от инфаркт и инсулт. Благодарение на пивото и еластичността на артериите става по-добра заради комбинацията от алкохол и антиоксиданти. Превенцията е преди лечението, нали така? Всичко в името на здравето!

#Предпазва от камъни в бъбреците.
Това го знаем отдавна. Все пак не случайно при бъбречни проблеми дори лекарите ни агитират да увеличим консумацията на пиво. В нея се съдържат и множество полезни вещества - магнезий, калий, калций, фосфор. 

Не забравяйте, че бирата е алкохол. И въпреки, че биреното коремче е мит, максималната доза за жени е 660мл дневно, а за мъжете - 1320. Не давайте всичко от себе си, за да я стигнете. Нека консумираме с мярка.