Целуването намалява стреса. То намалява нивата на стресовия хормон кортизол и увеличава серотонина в мозъка. Целуването намалява безпокойството и има сходни ползи с медитацията. А целуването със сигурност е по-забавно от медитацията.


Целуването ви прави по-щастливи. Целуването подобрява настроението като увеличава ендрофините, които са хормоните, които ви кара да се чувствате добре. Химичните обяснения са ОК, но по-важното е да се чувствате щастливи, при това безплатно.

Целуването ви помага да сте здрави. Целуването подобрява имунната система като освобождава антидоти, които убиват бактериите. То също така помага да се предпазим от кариесите, защото увеличава слюнката, която измива зъбите. Счита се, че слюнката, която се отделя при целуването, отделя и антибиотик. Накрая ще излезе, че ако целуваме постоянно няма да има нужда от зъболекари, което ще е най-добрият съмнителен слух след края на света от миналата година.

Целуването ви прави спокойни. Увеличава нивата на окситоцин, известен и като “любовен хормон”, който ни успокоява. Целуването също така намалява болката чрез нашата слюнка, която съдържа вид анестетик, и увеличава удоволствието, защото отделя допамин. Така че, вместо да се успокоявате с цигари, вече знаете какво да направите.

Целувките заздравяват връзката ви. Те създават взаимност и двойките, които често се целуват, живеят пет години по-дълго, от тези, които не се. И наистина не е много ясно кой и как прави тези проучвания...