Що е то пастиси?
Сигурно сте виждате по филмите (може би и на живо в еротичните клубове) дами, които са полуголи, които за да закрият най-интимната част от гърдите си – зърната, или за да бъдат загадъчни и още по-съблазнителни, са използвали странни лепенки, които може би никога не сте чували как се казват. Именно това са пастисите – парче плат или силикон, което покрива женските зърна, като оставя на показ останалата част от гърдите.

Снимка: Getty/Guliver Photos

Малко история...
Пастисите най-често се свързват с бурлеската – култура, която възниква през 18 век и първоначално е театрално-сатиричен жанр. Постепенно се разпространява в цяла Европа и разбива социалните норми с пищност, еротика и стил. Тези малки парчета плат се появяват за първи път през 20-те години на 20 век, като начин еротичните танцьорки и стриптийзьорки да заобиколят закона и да не показват телата си съвсем разголени. За да изглеждат по-артистично, към тях се добавят пискюли, камъни и други украшения.

За какво се използват пастисите днес?
Естествено те продължават да бъдат част от еротичната индустрия и да се продават като еротично и съблазнително бельо най-вече в сексшопите, но съвременната дама е намерила още няколко приложения на пастисите, които всъщност се оказват доста практични.

Снимка: Splash/Guliver Photos


Често сме виждали Лейди Гага с прозрачни дрехи и лепенки във формата на кръст под тях...

Производители на бельо предлагат модели, изработени от силикон или плат в телесен цвят, които са подходящи за носене без бельо – в случаите, в които дамите се налага да облекат изрязана или прозрачна дреха и не желаят да слагат сутиен, а искат зърната им да не бъдат релефни и да си личат.

Снимка: Splash/Guliver Photos


Ема Уотсън се е опасявала, че роклята й няма достатъчно плат, за да прикрие прелестите й. По всичко личи, че е била права!

Преди 2 години, когато по летищата се говореше, че ще бъдат монтирани скенери, които ще позволят на охраната да вижда дори и през бельото ни, американска фирма създаде пастиси, през които скенерите не биха могли на проникнат. На тях има закачлив надпис „Само съпругът ми може да ме вижда гола”. Дамският вариант включва три части – две за гърдите и една за интимните части долу.

Снимка: Splash/Guliver Photos

Пастисите се използват и като част от плажното облекло. За дамите, които искат да трупат равномерен тен, без да слагат горнище и все пак да прикрият най-интимното от гърдите си, има варианти, които са водоустойчиви.

Снимка: Wikipedia.org

Как се прикрепват?
Повечето пастиси са направени така че да се залепват лесно. Някои от тях от вътрешната част са с тиксо, което е за еднократна употреба. Други могат да се перат и след това отново да се използват, а трети включват в комплекта и допълнителна залепваща част, която може да се подменя многократно.

Интересна подробност за пастисите е, че те са наричани още breast petals – листа за гърдите.