Сънищата са едни от най-мистериозните и интересни изживявания през нашия живот. Малко изследвани, но предизвикващи силно любопитството ни, сънищата предават подсъзнателните ни емоции, желания и какво ли още не. Интересно е, че много от писателите и сценаристите черпят идеите си от техните сънища.

Какво всъщност знаем за нашите преживявания, докато спим? Подготвили сме ви 15 любопитни факти за сънищата. Ето кои са те:

1.Забравяме 90% от сънищата си
Най-много 5 мин. след като се събудим, сме забравили половината от сънищата ни през нощта. В крайна сметка в съзнанието ни остават едва 10 % от това, което сме сънували.

2.Слепите хора също сънуват
Хората, които са загубили зрението си след раждането, виждат картини и изображения в сънищата си. Тези, които са по рождение слепи, също сънуват, но при тях картините са заменени от останалите им сетива – слух, усет и емоции.

3.Всеки сънува
Всеки човек има сънища (с изключение на хората, които имат психични отклонения). Ако мислите, че не сънувате – това не е вярно. Просто не съумявате да запомните сънищата си.

Снимки: Thinkstockphotos/Guliver Photos

4.В сънищата си виждаме лица, които сме срещали
Нашето съзнание не си създава лица – в сънищата си ние виждаме лица на съществуващи хора, които сме видели през живота си. В много случаи може и да не ги помним, но това не означава, че не съществуват.

5.Не всички хора имат цветни сънища
Сънищата на 12% от хората са черно-бели. При тях цветните сънища са изключение. Изследване протекло от 1915 г. до 1950 г. показва, че повечето сънища са черно-бели, но тези резултати са се променили през 1960 г. В днешно време едва 4.4% от сънищата на хората под 25-годишна възраст са без цветове. Тази промяна се обяснява с навлизането на цветната телевизия.

Продължава>>