Сексът се отразява добре на мозъка по време на акт, поради химическите реакции, които се случват в него, особено онези, които включват допамин. Но сексът е и полезен като цяло и скорошни изследвания го доказаха.

Сексът помага срещу настинка и грип

Изследване е доказало, че студенти, които правят секс по няколко пъти в седмицата имат по високи нива на имуноглобулин А - анти-тяло, което помага в борбата с болестите. Интересното е, че нивата на имуноглобулин са високи при тези, които са правили секс по няколко пъти в седмицата, но не и при тези, които не са правили или са правили повече.

Сексът помага срещу стреса и депресията

Някои изследвания сочат, че контактът със семенна течност може да действа като анти-депресант за жените. Сексът като цяло помага и за намаляването на нивата на стрес.

Сексът усилва мозъчната дейност

Изследване върху мъжки плъхове е доказало, че сексуалната активност е увеличила невроните им в хипокампуса ( делът от мозъка, където са спомените ), в сравнение с девствените плъхове. Учени от университета в Амстердам пък са доказали, че сексът помага за аналитичното мислене.

Сексът помага да сте във форма

Тренировките увеличават сексуалния живот, а сексуалният живот спомага за поддържане на тялото във форма. Всъщност, с половин часов секс се изгарят повече от 144 калории. Честите тренировки пък могат да подобрят сексуалното представяне.

Сексът успокоява болките

Сексът увеличава хормоните, които могат да намалят болката. Окситоцин е хормонът, който предизвиква нежности след секс, намалява стреса и създава усещане за спокойствие. Сексът освобождава серотонин, ендрофин и много етиламинови хормони, които създава чувство за еуфория, удоволствие и задоволство.

Сексът подобрява съня

Клише е, че повечето мъже заспиват след секс, но сексът действително може да помогне за добрия сън и при двата пола. По време и след секс мозъкът произвежда силни хормони, които усилват желанието за сън след това. При мъжете това е силно изразено, защото онзи дял от мозъка, който отговаря за осъзнаването и отговарянето на нова информация, се забавя сериозно след оргазъм.

Сексът засилва обонянието

Това е доста странно, но сексът може да помогне обонянието ви да действа още по-добре. След секс тялото произвежда хормона пролактин, който създава нови неврони в онзи дял на мозъка, който контролира разбирането и реагирането на миризимите.

Сексът помага да изглеждате по-млади

Шотландско изследване показва, че двойките, които се обичат и подкрепят, и които правят секс повече от три пъти в седмицата, изглеждат 10 години по-млади от действителната си възраст. Оргазмът освобождава хормона естроген при мъжете и жените. Естрогенът подобрява състоянието на кожата и косата, също така.