Когато сме били в сериозна и дълга връзка или дори брак, които обаче завършат с раздяла или развод, се появява неизбежния въпрос. Кой печели “попечителството” над общите ни приятели след раздялата?

Запознала сте се с тях чрез съпруга си и сте излиза ли дълги години. Но сега, след като се развеждате/ разделяте трябва ли да ги зарежете и да спрете да се виждате с тях? Дали пък няма начин правата над приятелите ви да бъдат поделени?

Брачният консултант и психолог Сюзан Пийс ни дава няколко съвета относно какво да правим с общите си приятели, след като брака се разпадне.

“В много случаи, кой “взима” кои приятели е повече от очевидно. Например – жената остава приятелка със съпругата, а мъжът със съпруга, или ако конкретни приятели са се познали с половинката ви или с вас, когато сте били необвързани.”, коментира доктор Пийс.

За съжаление за двойката, която се разделя, трябва да е ясно, че може да има приятели, които да не поддържат контакт, или защото им е неудобно и некомфортно, напрежение или просто не искат да взимат ничия страна.

И все пак, не се притеснявайте. Има начин да запазите приятелите си. Може да е трудно, но не е невъзможно, ако просто поставите ясни правила. Като начало се старайте да не говорите за бившият си пред общите ви приятели, защото вие може да сте се разделили, но не забравяйте, че те са и негови приятели. Освен това, ако поддържате връзка с него, не споделяйте и с него какво сте правили с приятелите си "онзи ден".

Не става дума за лъгане, а по-скоро армейското казване “не питай, не казвай”. Добре е да пазите някои неща за себе, освен ако не сте специално попитана. А и да сте, бъдете дискретни.

Както винаги комуникацията има важна роля. Бъдете честни с бившия си, и веднага след раздялата  му кажете с кого държите да запазите отношения и защо. Бъдете честна и откровенна, също и толератна, относно тези, които той държи да запази.

Ако е обратното и той иска да поддържа връзка с ваш близък приятел, не се изкушавайте. Винаги ще има момент, в който ще искате да попитате: той говори ли за мен? Какво каза? По-добре не го правете. Колкото по-малко знаете, толкова по-лесно ще преживеете раздялата и ще подминете неловкия момент с приятелите си, защото ще си говорите на други теми- тези, които всъщност ви правят близки.