Това е значима тема, по която много могат да говорят психолози и сексолози. Онова, за което ние предлагаме да си поговорим, е ролята на храната в любовната игра и как ефективно да я използвате, за да приготвите наситена с чувственост вечеря за двама.

От незапомнени времена хората са прибягвали до различни трикове, магии, заклинания, вълшебни билкови отвари и тайни аромати, за да активират сетивата и да стимулират любовното желание за удоволствие. Днес повече от всякога се нуждаем от малко магия, защото забързаният, полувиртуален свят, в който живеем, е анастезирал сетивата ни със стрес, недостиг на време и задължения, а интимното общуване често пъти се превръща в механичен акт, задвижен от чаша силен алкохол, но лишен от чувственост и наслада. И тук идва храната...

Имено храната, умело подбрана, сервирана и споделена, може да бъде мостът между двама души, по който преминават, разпалвайки огъня, събуждайки сетивата си и преоткривайки телата си! Но коя е тайната на това древно изкуство – умението да съблазняваш с храна? Макар остаряло и позабравено, то може да бъде възродено отново и приложено към всяка любовна вечеря. Достатъчно е да следвате 5 прости, но златни правила.

Правило №1: Създайте романтична обстановка

Ние, хората възприемаме света посредством пет сетива – зрение, слух, вкус, обоняние и допир. Всичките пет следва да участват в пълноценното и осъзнато хранене, подсилвайки насладата от храната. За жалост, при храненето си днес често се ограничаваме само до едно-две от тях, пренебрегвайки останалите. За да създадете истински чувствена и романтична вечеря, помислете за всяко от петте сетива.

Подберете елегантна покривка, съдове и прибори за масата. Поставете ваза с живи цветя, пригответе свещи, които ще осигурят приглушена, кадифена светлина. Запалете ароматна лампа с етерични масла, които и ще наситят сетивата ви с чувствени аромати – ванилия, лавандула, пачули, портокал или ланг-иланг. Предварително изберете подходяща музика, която нежно да гали слуха и да засилва усещането за интимност.

Правило №2: Подберете подходяща храна

Обърнете внимание на избора на храна. Заложете на храни-афродизиаци. Добре е менюто за любовната вечеря да включва храни, подходящи за ядене с ръце. Те активират тектилните сетива и помагат по-ярко да усетим вкуса. Не случайно народи, които истински ценят храната, се хранят предимно с ръце. Лекото подръпване на храната, белене с пръсти, нежно облизване с устни на гъстия стичащ се по пръстите сок, притварянето на очите в наслада, са в състояние да възпламенят въображението на партньора. Храненето с ръце обаче не е извинение за лоши маниери на масата, така че потренирайте, за да получите желания резултат.

Не пропускайте напитките. Една истинска вечеря за влюбени не може да мине без бутилка хубаво вино. Когато е правилно подбрано, то не само подсилва вкуса на храната, но и разширява кръвоносните съдове, изпраща повече кръв в гениталиите, действа отпускащо и освобождава от ненужни задръжки. Изборът на вино е истинско изкуство, така че ако нямате достатъчно опит, посъветвайте се със специалист и не забравяйте, че за доброто хранене важи едно универсално правило - качество и умереност!

Правило №3: Гответе заедно

Онова, което отличава любовната вечеря от всяка друга, е всичко, което се случва преди и след нея. Затова не започвайте вечерята със сядане на масата, а поиграйте заедно в кухнята. Оставете поне едно блюдо, което да приготвите заедно. Да нарежете заедно зеленчук или да подредите плато със сирена, докато "случайно" се докосвате, взаимно си поднасяте малки хапки за дегустация или позволявате на партньора ви да усети парфюма ви, докато леко се навеждате към него, за да му подадете някой прибор, е начин и двамата да се отпуснете и да се настроите за останалата част от вечерта.

"Човешкото тяло, особено при полова възбуда, излъчва аромат на море, наподобяващ този на морските дарове и мидите. Взаимното подушване е толкова важно, че в някои езици думата "целувам " означава "подушвам ", както твърди Даян Акерман в неповторимата си творба "Естествена история на сетивата". Наскоро науката доказа онова, което и без толкова изследвания всяка жена знае от хилядолетия: че плътското желание пламва от носа", казва Лаура Ескивел.

Правило №4: Хранете се с всички сетива

Казват, че начинът по който се храним, е показателен за начина, по който правим любов. Затова най-важното правило за добрата вечеря е да се храните б-а-в-н-о и да се наслаждавате на храната си с всички сетива!
Нежно прокарайте пръст по ръба на чинията, изберете си малка хапка, поднесете я към устните си, направете пауза в средата на изречението, за да усетите вкуса й, осъзнато регистрирайте палитрата от вкусове и аромати, насладете се на усещането като в същото време не губите контакта с очи с партньора си. Едно от нещата, които най-силно възбуждат мъжкото желание и въображение, е гледката на жена, която изпитва удоволствие и наслада.

Правило №5: Превърнете десерта в любовна игра

Десертът винаги крие обещание за сладост и за удоволствие. Също като любовната игра. Защо да не съчетаете двете в едно? Намалете още светлината. Сервирайте десерта на дивана и сложете само един прибор. Помолете партньора си да затвори очи и поднесете до устните му малка хапка. Поискайте от него да опише вкуса, който усеща. А след това нежно приближете устни до неговите и го попитайте какъв е техният вкус. Продължете играта, като се храните взаимно един друг, редувате малки хапки десерт с целувки, с нежно докосване, с думи, които разпалват фантазията и превръщат финала на вашата вечеря в прелюдия към нещо друго, още по-чувствено и страстно.