Проучванията показват, че само 10% от двойките спят голи. Ако и вие не сте сред графата ентусиасти и фенове на голия сън, ето цели осем причини, които определено ще ви превърнат в такива!

1. Голото тяло прави сънят по-лек!

Няма нищо по вас, което да ви дразни или пречи…, просто защото не използвате нищо по време на сън. Пък и изобщо няма да ви се налага да търсите подходящата за вас пижама или нощница. Така че, една грижа по-малко. ;)  

2. Хората, които спят голи, са склонни да имат по-добри взаимоотношения с околните!

Контактът кожа до кожа отделя окситоцин – хормон, който намалява нивото на стрес, успокоява съзнанието, понижава кръвното налягане и повишава чувството за… щастие. А когато човек е щастлив, е склонен да създава по-добри взаимоотношения с околните.

3. Сънят без пижама намалява риска от гъбични инфекции!

Той дава възможност на кожата около  вагиналната област да диша по-леко, което възпрепятства развитието на гъбични инфекции, обичащи влагата и топлината. А когато им предложите суха и хладна среда, ръстът им категорично е възпрепятстван!

4. Сънят без дрехи ни прави по-здрави!

Сънят без пижама освобождава хормона на растежа мелатонин. Последният подпомага за поддържането на костната плътност, за здравината на тъканите, за изграждането на мускулна маса. Понижава риска от диабет, намалява опасността от развитие на сърдечно-съдови заболявания, стимулира обмяната на веществата, подпомага растежа на тялото и организма (при децата), укрепва имунната система.

5. Заздравява връзката с партньора ни

Допирът на тялото ни до това на любимия човек не само стимулира желанието за секс, но и влияе на съзнанието ни, укрепвайки връзката помежду ни. Само си припомнете от по-горната точка всичко, което окситоцинът може да направи в това отношение за вас!

6. Намалява апетита

"Голият" сън намалява нивата на кортизол.  Нашите тела се охлаждат през нощта, което води до намаляване нивата на кортизол.  Ако не получаваме достатъчно сън през нощта или ни е прекалено горещо, сутрин се будим с високи нива на кортизол. Високите нива на кортизол пък увеличават апетита, както и вероятността от преяждане. Всичко това пък от своя страна води до нарушаване на съня и така попадаме в един омагьосан кръг.

7. Сънят без дрехи подмладява!

Поддържането на температура на въздуха от около 19-20 градуса позволява на борещите се с процесите на стареене хормони (мелатонин, окситоцин и др.) да функционират правилно. Ето защо е препоръчително винаги да поддържаме температура на въздуха не по-висока от 20 градуса. В този смисъл, според някои експерти, е добре да избягваме прегряването на тялото си по време на сън и като го освобождаваме от дразнещата обвивка на  нощната дреха.

8. Дава тласък на самочувствието ни!

Според специалисти и психолози, когато спим голи,  се чувстваме по-комфортно в тялото си. Това усещане, от своя страна пък, ни кара да се чувстваме по-щастливи, а от друга страна ни провокира да се стремим към по-перфектна и изящна фигура.