Вагината е един от специфичните женски органи, ето защо е нужно да се отнасяме с нужното внимание и грижа към нея

 

1. Да стоите с мокри от потта по време на тренировка дрехи дълго време.
Да спортуваме е важно, да се потим е полезно. Така от тялото ни излизат много токсини. Когато се потите, се създава излишна влага и в гънките между бедрата. Влажността може да доведе до свръх растеж на бактерии и да предизвика инфекция. Вагината обаче обича сухота и свеж въздух. Затова трябва да сте сигурни, че ще й ги осигурите. Не оставайте за дълго време с мокри дрехи след тренировка. Ликрата и еластана, които често присъстват в дрехите, с които спортуваме, допълнително запарват и не позволяват на въздуха да циркулира. Това означава само едно – след спорт се преоблечете като започнете от бельото.

2. Памучното бельо е най-добрият приятел на вагината
Знаем, че е много секси да сте с бельо от сатен, дантела, ликра или коприна, но памукът е дишащ материал. Ако постоянно носите сладко дантелено бельо, вместо удобни памучни бикини, може да се стигне до не толкова сладка вагинална ситуация - инфекция.

3. Да спите с тесни пижами
Вместо да избирате секси пижами, спете просто с дълга тениска или къса секси нощница. Вагината ви със сигурност ще се чувства много по-комфортно така. По този начин й осигурявате възможност да диша и да се чувства комфортно през цялата дълга нощ.

4. Постоянно бръснене и претъркване на кожата
Знаем, че не е естетично да оставяте окосмение между краката си; че се чувствате секси след бръснене или епилация. Но да не забравяме, че окосмението има своята естествена функция, а именно – да предпазва от бактерии. Това е естествена преграда пред вредителите, които иначе лесно могат да достигнат до нежното място.

5. Да пренебрегвате гъбичните инфекции
Ако често получавате гъбични инфекции и не им обръщате сериозно внимание, това може да създаде сериозен проблем. Възможно е само вие да си мислите, че това е обикновена гъбична инфекция, а всъщност да се окаже бактериална вагиноза. Потърсете лекарска помощ. Обърнете внимание на цвета на урината. Нормално е тя да бъде бистра, с цвят на светла бира. Всяко друго отклонение може да е начало на инфекция.

6. Почистване само от външната страна на влагалището
Когато измиете само външните срамни устни, всъщност не подобрявате хигиената на вагината си. Изберете лек гел, който не съдържа сапун. С гел, освен че може да почистите, може да коригирате и pH. Измиването само с вода също е добро решение. Не прекалявайте с препаратите. Манията по чистотата може да бъде нож с две остриета. С прекалено много миене и гел може да раздразните вагината, както и да измиете здравите бактерии и да изразрушите баланса на pH. Не се опитвайте да почиствате вагината отвътре. Просто изплаквайте добре с вода веднъж дневно. Вашият аромат не е груб или неприятни, а просто естествен.