Бактериалният състав на влагалището се изследва от години и продължава да има своите тайни от учените. Запознайте се с пет полезни разкрития, свързани с бактериите там долу.

Бактериите в някои вагини са от един род с тези в киселото мляко
Киселото мляко съдържа бактерии от рода lactobacillus. След изследвания се оказва, че някои вагини съдържат бактерии от същия род. Според учените, притежателките на този тип бактерии са късметлийки, защото те се считат за „добри“ бактерии. С две думи, ако сте от тях, сте спечелили вагиналния бактериален джакпот.

Вагиналните бактерии могат да се предават от майка на дъщеря
Раждането е причината за това, а не гените. Бебето е изложено на вагиналните бактерии на своята майка при раждането. Така, ако майката има от „добрите“ бактерии (родa lactobacillus), вероятността дъщеря й да развие от тях, е голяма. Това означава, че цезаровото сечение, предотвратява тази възможност. Трудно е да се каже колко силно е все пак влиянието майка-дъщеря, тъй като са необходими повече проучвания. 

Сексът също оказва влияние на бактериите
Мъжете имат бактерии по пениса си, които са по-близо до тези във вагините на дамите без lactobacillus. Те могат да се прехвърлят при полов контакт и са склонни да унищожат „добрите“. Това обаче не е задължително и не означава, че бактериите от пениса задължително ще повлияят така. Всичко зависи от бактериите в интимните части на партньорите. Използването на презерватив блокира разпространението на вредни бактерии.

Дамският интимен душ може да изхвърли и полезните бактерии от вагината
Промиването с интимен душ е вредно, когато не е необходимо. Вагината сама се почиства отвътре и не е нужно вие да го правите. Ако имате проблем, се допитайте до гинеколога си и чак тогава посегнете към душа. Според изследвания, жените, които използват дамски интимен душ, са по-предразположени към бактериална вагиноза. Нормалната хигиена на интимните зони се поддържа външно - с вода или интимен сапун. Внимавайте и при избора си на измиващи средства – препоръчително е да се доверявате само на аптеките и да не използвате подобни продукти твърде често. 

Противозачатъчните могат да насърчат развитието на „добрите агенти“
Естрогенът, който се съдържа в противозачатъчни, може да повлияе положително над разпространението на lactobacillus във влагалището. Причината е, че той насърчава развитието на всички вагинални бактерии – ето защо девойките не са склонни да развият много бактерии преди пубертета. 

Други видове противозачатъчни, с по-висока концентрация на прогестерон (като Depo-Provera), могат да повишат риска от инфекция. Учените изследват каква точно е причината за това.