Лечебният храст хвойна (Juniperus communis), познат още като смрика, е почитано растение заради своите лечебни свойства от Древността. Смятало се е, че ако изгориш иглички от хвойна, изчистваш злите духове. Благовонната хвойна изгаряли за дезинфекция по време на чумата. Това се основава на силно дезинфекциращото й действие във въздуха. Отделените в атмосферата фитонциди,

освен че изпълват въздуха с приятен аромат, го изчистват и от микроорганизми, гъбички, насекоми. 

Етеричното масло се добива от плодовете, които приличат на боровинки. Хвойновото масло е едно от силните масла за кожа. Притежава локално обезболяващо и ревулзивно действие, поради което се прилага при мускулно-ставни болки и нарушения в кръвооръщението. Препоръчва се

за масаж при ревматизъм и артрит в следната комбинация:
10 капки хвойна + 10 капки розмарин + 5 капки лавандула + 5 капки лимон + 20 мл бадемово масло

Влиза в комбинираните масла срещу целулит, като добавка към есенциите от портокал и лимон.

Облекчава дишането при кашлица и възпаление на ларинкса под формата на топла инхалация с 2 л кипяща вода, в която са добавени 5 капки хвойново масло. Вдишва се 10 мин.

Хвойновата вана има укрепващ и тонизиращ ефект върху нервната система.

При състояния на стрес и потиснатост, страх, треперене, слабост и отпадналост, във ваната се добавят 10 капки от хвойновото масло. Нейното седативно действие помага на тези, които имат затруднения със съня. Препоръчва се дълбоко вдишване по време на процедурата. Така етеричното масло действа и чрез лигавицата на дихателната система. Като адстрингент помага и при хемороиди. 

При силно физическо и психическо изтощение се прилага ваничка за краката - в 3 л вода се накапват по 5 капки хвойна + 2 капки лавандула + 2 капки розмарин.

Антисептичното действие на хвойната помага освен при мазна кожа и акне, под формата на

маска за лице при суха и застаряваща кожа: 5 капки хвойновото масло + 2 с.л. хума + 4 с.л. вода + 1 с.л. бадемово масло.

Тази маска е бързо домашно средство за почистване и тонизиране на кожата. 

Снимка:Thinkstock/Getty Images

Разходката по нашите планини в надлесната зона е именно сред хвойновите храсти, което е дивно хубаво усещане.