В широки дрехи горещината се понася по-леко. Козметиката с ментово масло оказва директно охлаждащ ефект върху кожата. Бутилка със замразена вода пред вентилатора прави по-комфортна атмосферата в помещението, което е без климатик.

Спрете да пиете студена вода

и силно охладени напитки в горещините. Не е трудно да си спомни човек за болките в гърлото след няколко ледено студени бири на плажа. Охладената напитка дава моментно 

измамно усещане за прохлада и ободряване, но забавя метаболизма на веществата и циркулацията на кръвта.

Черният дроб става по-неефективен в изгарянето на мазнините и в детоксикацията. Забавянето на метаболизма създава наднормено тегло. В основните диети за отслабване се препоръчва стартът на деня да бъде чаша топла вода или топъл билков чай. Изглежда парадоксално да се пие  топъл чай през лятото, но чаша зелен или черен чай поддържа термобаланса.

Ефективно облекчава ледено кубче зад ушите.

Ако нямате лед под ръка, намокрете салфетка или с влажна кърпа охладете челото и пространствата зад ушите.

Използвайте козметика с ментово масло,

защото то оказва охлаждащ ефект. Намажете целите подбедрици до коленете. Обтрийте дори и бедрата с комбинация от масла: бадемово, лавандулово и масло от лайка.

През лятото се откажете от червеното месо.

Преминете на рибни ястия и морски дарове. Избирайте сладките, горчивите и стипчивите храни, като ограничите  употребата на люто и кисело. Съобразете се с намаления апетит и не преяждайте.

Подходящи храни през лятото са сочните зеленчукови и плодови салати, таратора, прясно изцедени сокове,

но и те не бива да се консумират ледено студени. Малините са изключително полезен плод в летните горещини - с високо съдържание на калий, калций, желязо, магнезий, манган, селен и витамините С, А и Р, и регулиращо храносмилането действие.

Ако не разполагате с климатична инсталация в офиса или у дома:
1. За да раздвижите въздуха, отворете и вратите, и прозорците. Атмосферата ще стане по-комфортна.
2. Сложете студена вода в съд с пулверизатор с няколко кубчета лед и от време на време пръскате въздуха около прозорците и вратите.
3. Поставете светлоотразително фолио върху стъклата на прозорците с южно и западно изложение.
4. Пред вентилатора може да поставите бутилки със замразена вода, за да може въздушния поток по-силно да се охлажда. 

По-често почивайте

и полягайте в горещите дни, защото тогава се губят силите по-бързо. Една стара поговорка твърди: "Жегата не мъчи този, който успява да запази спокойствие”.