В окраската на узряла круша е събран целия есенен колорит. Те са един от символите на есенното изобилие. Почти във всеки български двор има засадено крушово дърво, заради сочността и медения вкус. Крушите са предпочитан плод от деца и възрастни. Богати са на калий, от който има нужда сърцето по време на спортни усилия и при извършване на физическа работа. Те са естествен източник на микроелемента бор, който стимулира мозъчната дейност. Премахват бързо умората, заради въглехидратите, които лесно се усвояват от организма. Съдържат витамините: С, В1, В2, В6.
Особено ценен е крушовият шейк в комбинация с банани.
Как да си приготвите крушов шейк за двама прочетете в следващия пост:
Крушите са нетраен плод, затова им се насладете без да ги съхранявате дълго време. Не са подходящи за замразяване, но може да ги държите в кутията на хладилника. Зимните круши са с по-твърда зърниста вътрешност. Тях може да оставите за следващите месеци.
Рецепта за медени круши може да намерите в следващия пост: