През летния сезон някои хора предпочитат да се къпят преди лягане, докато други считат сутрешния душ за префектен. Какъв всъщност е правилният избор?

Когато се къпем, премахваме себума от кожата си заедно с цялата мръсотия, която се е насъбрала през деня. А горещите душове допълнително премахват неприятните миризми от потта. "Затова хората се къпят по-често през лятото", споделя проф. Темитайо Огънли, експерт по дерматология в "University of Pennsylvania".

За някои сутрешният душ е част от дневния ритуал за събуждане и старт на деня. "Сутрешната струя вода помага на много хора да се чувстват свежи през целия ден", коментира Огънли.

Често обаче заради бързането сутрин за работа, хората предпочитат да оставят къпането за вечерта. Стига спалнята да е хладна и да не се потите през цялата нощ, душът вечерта ще бъде добър завършек на горещия ден, помагайки за по-лесното заспиване. Оптималното време за къпане е 60-90 минути преди лягане, за да може тялото да се охлади.

Хората с екземи и други кожни заболявания трябва по-рядко да взимат душ и да ползват хладка вода, а не гореща, за да запазят част от себума.

Препоръчително е да се къпете през лятото два пъти дневно, особено ако сте влизали в басейн, река и море, както и след фитнес тренировка. Ако носите отворени обувки в градската мръсотия, вечерните душове са по-добър вариант.

Идеалното време за душ в крайна сметка е въпрос на предпочитание. През лятото обаче може да спите по-добре, ако сте с чиста кожа след душа. "Децата също се къпят предимно вечер, когато са мръсни или са се изпотили след дългия летен ден”, твърди д-р Огънли.