Покачването на теглото над нормата се дължи на невинни грешки в ежедневното хранене още от детските години. Когато порцията изядена храна има обем по-голям от това, което може да се побере в двете шепи, се смята за преяждане. Друга причина за наднормено тегло е консумацията на храни с малък обем, но с висока калорийна стойност, каквито са  шоколадовите изделия и пържените храни. Обикновено тях човек консумира между храненията, без да обръща внимание нито на количеството, нито на тяхното качество като хранителни продукти, но приемани редовно, те пречат да се поддържа теглото в норма. Дали се храните правилно можете да разберете сами чрез  теста по-долу.

Добри ли са хранителните ви навици?

  • 1. Какво закусвате?

А. Кафе с мляко и кроасан с шоколад  в някое кафе
Б. Закусвам вкъщи преди да изляза чай или мляко спълнозърнест  хляб, плодове, сирене, маслини, мед.

  • 2. Какво правите, ако страдате от безсъние?

А. Ставам да похапна нещо, най-често шоколадови бонобони.
Б. Изпивам чаша топло мляко или билков чай с мед.

  • 3.  Как използвате свободното си време?

А . Лягам пред телевизора или се занимавам с компютъра.
Б.  Излизам на фитнес или на разходка.

  • 4. Как се храните, когато сте претрупани с работа?

А. Не губя ценното време за ядене, но се подкрепям със снаксове, бисквитки и безалкохолни напитки.
Б. Отделям 15-20 мин. , за да изям храна, която се приготвя лесно и се консумира бързо – разтворима супа, кисело мляко с ядки, плодове.

  • 5. Кога вечеряте?

А.  Късно вечер сам/а, защото останалите от семейството вече са вечеряли.
Б. Заедно със семейството между 19-20 ч.

Обобщение:

Преобладаващите отговори А показват, че трябва да преосмислите навиците си за хранене и да си дадете сметка, че храните, които консумирате, изобилстват от мазнини и са по-калорични.

Преобладаващите отговори Б показват, че имате правилен избор на храни и хранителните ви навици са добри, което предполага и поддържане на нормално тегло.

При желание да нормализирате теглото си без да влезете в порочния кръг на йо-йо ефекта вижте професионалното мнение на специалиста по диететика и хранене проф. д-р Донка Байкова във "Видео по темата".