Не разчитайте единствено на популярните добавки с гинко билоба и жен-шен, за да стимулирате мозъка си. Има много по-лесен, достъпен и полезен вариант - като хапвате зелена салата всеки ден.

Под зелена салата разбирайте всички зеленолистни зеленчуци – маруля, спанак, зеле, кейл и други. Оказва се, че въпросните растения са силен стимулант за мозъчните функции.

Хапването на една салата дневно не само ще регулира теглото и снабди организма ви с ценни витамини, но и ще изостри умствените ви способности.

Често смятаме, че хранителните добавки са най-полезният начин да се поддържаме млади, но винаги има и по-лесна алтернатива за добро здраве чрез храненето. Така, вместо да пием добавки с омега 3 мастни кисели от рибно масло или мултивитамини, можем да добавим шепа спанак в менюто си. 

Статистиката сочи, че все повече нарастват случаите на хората, които заболяват от Алцаймер, като учените искат да открият превантивни мерки срещу притеснителната тенденция.

Изследване на епидемиолога Марта Клеър Морис и екипа й от "Chicago's Rush University Medical Center" е установило, че хората, които консумират веднъж или два пъти дневно зелени зеленчуци, забравят все по-рядко и показват подобрения в паметта. 

Специалистката е установила, че хората, които всеки ден наблягали на зеленчуци в менюто си, демонстрирали с около 11 години по-млади показатели на мозъчните функции от останалите в същата възрастова група.

Асоциацията по Алцхаймер предвижда, че със сегашния темп на умствени заболявания до 2050-а пациентите с Алцхаймер ще бъдат близо 16 млн. души.

Настоящото проучване обхванало 960 участници между 58 и 99-годишна възраст без признаци на деменция, които споделили и за хранителните си навици през годините. В края на експеримента били подложени на тест, касаещ логическото мислене, задачи за паметта, концентрация и др.

В заключение, тези които консумирали поне по една салата дневно, отчели по-високи резултати и умствената им възраст била с 11 години по-малка от останалите.

Не се иска много - добавяйте само по една доза зеленина към порциите си, и с времето това ще се превърне в неангажиращ и ефективен навик за здравословен начин на живот.

Пълните резултати от научното изследване са публикувани в списание "Neurology".