Никога преди в човешката история не е имало толкова много информация за храната и съвети за здравословно хранене, но и никога преди така масово хората като цяло не са били с наднормено тегло, поради нездравословно хранене. В желанието си да редуцираме тегло най-първото, което  ограничаме е хляба. Има диетични режими, които напълно изключват хляба и хлебните изделия. Трябва да се знае, че внезапното спиране на редовно приеманите допреди това въглехидрати, води до стес в организма, с оплаквания подобни на започващ грип.

Все пак целта на диетите е да отслабнете, а не да се разболявате, защото скоро след спиране на хляба се появават тръпки, омаляване, настръхване, общо неразположение и умора, т. нар.  "нисковъглехидратен грип".

Тъй като въглехидратите от хляба са необходими за мозъка, а ние лишаваме организма от тях като не консумираме хляб и хлебни изделя заради диетата, тялото се пренастройва да достави въглехидрати за мозъка от запасите гликоген в черния дроб и мускулите. Когато и тези резерви намалеят, човек започва да се чувства болен. Нивото на кръвната захар също спада (развива се хипогликемия) и така се губи работоспособността без желание за каквато и да било физическа активност.

Енергията драстично намалява без консумация на хляб и хлебни изделия. Това означава, че се забавят обменните процеси на всички нива, включително и в храносмилателния тракт, което създава възможност за поява на запек. Той от своя страна увеличава задръжката на токсични вещества в организма и доусложнява неприятното усещане. Освен това без въглехидрати настороените се помрачава, защото падат нивата на серотонина в мозъка. 

Със спиране консумацията на пшеничен хляб "магически" започва сваляне на килограми, но това не е реално тегло, а само загуба на течностите. Затова по-добре сменете вида брашно, а не изключвайте напълно хляба. 

Никога не спирайте рязко с консумацията на пшеничен хляб. Ако не можете да регулирате броя на филиите си, преминете на друг вид брашно от: ръж, царевица, елда, киноа, овес, просо. Те имат предимството, че от тях не бихте могли да изядете голями количества. Тогава шансовете да отслабнете стават по-реални в дългосрочен план, като го превърнете в свой стил на хранене. Затова дали избирате храната си, водени от разума или от емоциите си, може да бъде част от бъдещия ви здравословен избор.