Знаем, че човешкото тяло в по-голямата си част е съставено от вода. Да, тази течност е буквално животворна, но знаем, че дори и най-полезното нещо става вредно, когато прекалим с него. В случая - когато то се задържи в организма ни в прекомерни количества.

Задържането на вода причинява дискомфорт, подуване, болки, отоци. То може да е причина дори и за образуването на целулит в случаите, в които водата не успява да се отделя нормално за по-дълъг период от време. Може би ще ви се стори изненадващо, но е факт - проблемите с отделянето на водата не се дължат на прекомерната й консумация, а напротив - на ограничената. Или, както е по-често срещано - при неправилен хранителен режим, консумиране на прекалено много сол или въглехидрати. А знаете ли, че водното тегло при някои хора може да достигне до 3 килограма и покачването, което виждате на кантара, не винаги е мазнина? 

Искате да се отървете от този дискомфорт? Ето как.

#Пийте повече вода

Няма лъжа, няма измама. Организмът е перфектно устроен механизъм, който е конструиран така, че усети ли дефицит на каквото и да е, той мобилизира всичките си сили, за да запази минималните количества от него, които получава. В случая това е вода. Важно е да консумирате достатъчно количество течности на ден, като не забравяйте, че фрешовете, натуралните сокове и подсладените газирани напитки не се броят. Тук можете да проверите количеството вода, от което имате нужда. Не забравяйте, че то е ориентировъчно и зависи от физическата ви активност. 

#Намалете въглехидратите 

Премахнете всички купени храни - чипс, бисквити, шоколад, солени ядки и каквото още ви хрумне. Това ще ви донесе и дългосрочни ползи както в здравето, така и в намалено задържане на вода цялостно. Още на следващия ден ще се изненадате от чувството на лекота в стомаха ви - няма подутина, няма следи от копчетата на панталоните и полите.

#В случай, че ви трябва спешно отводняване, спрете всички въглехидрати

Това дава ефект буквално веднага, а на втория или третия ден вече има видима разлика. Премахвате въглехидратите от менюто си изцяло. Да, това значи и плодове, и овесени ядки. Консумирате само яйца, месо и зеленчуци, но без картофи, цвекло, ряпа. При някои хора млечните продукти също създават проблеми, така че ако ви предстои важно събитие, можете да спрете и тях. Разбира се, не забравяйте да консумирате и нужното количество вода. С такъв режим на хранене се получава нисковъглехидратна диета, която е доказано най-добрият начин за отслабване без ограничение в калориите.

#Намалете солта

Възможна причина е и прекомерната консумация на сол. В нея има натрий, който участва в процеса за отделяне на излишните течности от организма. Друг начин да ограничите солта е да преустановите цялостно консумацията на колбаси, купени консерви и пакетирани храни. Това ще даде неочаквано добър резултат.

#Поизпотете се

Един от най-добрите начини да премахнете излишната вода е чрез спорт. Процесът на отделяне на течности се стимулира чрез потенето, а като плюс ще се сдобиете и с тонус и стегнато тяло. 

Най-добрият начин да водите здравословен начин на живот и да се подсигурите, че няма да задържате течности, е да прилагате всички тези мерки постоянно, а не когато вече имате щети, които да оправяте. Не забравяйте, че е много по-лесно да поддържаш нещо в добра форма, отколкото да се налага да го поправяш периодично.

В случай, че усетите сякаш има нещо нередно с тялото ви и не можете да отделяте течностите, които задържате, потърсете лекар. Но не търсете здравословни причини преди да се опитали гореизброените средства. Понякога причината е в самия ни начин на живот.