Ако се опитвате да отслабнете, сега е моментът да ви уверим, че най-добрият начин да го направите е, като замените сладките напитки, като сода и сок, с вода.

Учените все повече се убеждават в уникалната роля на водата като верен помощник в борбата с излишните килограми, без това ни най-малко да се отрази върху чувството ни на глад.

# Различните количества вода взаимодействат по определен начин върху мозъка

Изследователи от Университета във Вагенинген, Холандия направили експеримент с 19 здрави мъже, на които им била дадена чаша шейк с различно количество вода. Шейковете на едната половина от участниците включвали 50 мл вода, а на останалите – 350 мл вода.

Тези, които изпили повече вода, поели значително по-малко количество храна след това. Причината била в напълнения им стомах и последвалото от това чувство на ситост.  

# Питейна вода преди или след хранене

Учени от Бирмингамския университет пък установили, че пиенето на вода преди или след хранене оказва влияние върху теглото. В техния експеримент са участвали 84 души с наднормено тегло, които са били подложени на програма с хранене три пъти на ден и упражнения, като са били наблюдавани в период от 12 седмици. На 41 от тях им е било казано преди всяко хранене да изпиват по половин литър вода, докато останалите е трябвало да си представят, че стомасите им вече са пълни

Тези от тях, които са консумирали вода преди всяко едно от трите хранения са свалили средно по 4,3 кг за 12-те седмици. Останалите, които са пили вода само преди едно хранене или изобщо не са пили вода, са свалили само 0,8 кг.

"Красотата на тези открития е в тяхната простота. Единствено пиенето на половин литър вода, три пъти на ден преди всяко едно от основните хранения може да помогне за намаляване на килограмите", коментира д-р Хелън Парети от университета в Бирмингам.

Всички изследователи са единодушни, че пиенето на чаша вода преди хранене запълва стомаха, поради което се чувстваме по-пълни и съответно по-сити. В резултат на това количеството на храна, което консумираме в този момент, е значително по-малко.