Много колежи в САЩ се включват в инициативата "седмица без думата "дебел". Тя обикновено се осъществява в третата седмица на месец октомври и вече четвърта години млади момичета обещават, че ще се отнасят положително към телата си и ще наблюдават колко често се оплакват от външния си вид. Заместването на постоянните негативни мисли с положително отношение към тялото позволява по-дълбока грижа, която се простира отвъд външния вид и акцентира върху здравето, енергията и доброто настроение. Тогава хубавата фигура естествено се превръща в страничен ефект на грижата за себе си, а не унищожителна самоцелна борба.

Изречения като: ‘’Ох не мога да се понасям! Виж ми корема!’’, „ Пак изядох цял пакет бисквити’’ и ‘’От утре никакво ядене’’, са се наложили и в нашата култура. Млади и красиви хора постоянно твърдят, че не са доволни от външния си вид. Причините са много и тук няма да ги обсъждаме, а ще ви приканим и вие да се присъедините към една седмица, в която ще сме на словесна диета и няма да използваме думата: ‘’дебел’’. Ако можете да направите още една стъпка, просто избягвайте да коментирате външния си вид, теглото, размера на дрехите. Дори да видите, че някой е отслабнал или изглежда добре, не коментирайте.

Идеята е да станете съзнателни за това колко външният ви вид и стремежа да го промените ви създават стрес и дискомфорт. Осъзнаването ще ви помогне да преразгледате мотивите си и наистина да разберете до колко е важно здравето и добрата форма за самите вас и да осъзнаете, че те се изразяват в много повече от процент мазнини и тегло. Доволни ли сте от това колко се забавлявате, имате ли социални контакти, щастливи ли сте с партньора си, имате ли енергия за работа, наслаждавате ли се на възможността да спортувате, или всичко е само, за да свалите някой килограм? Ето как да се впуснете в една не-критична седмица.

1. Когато срещнете приятел или колега, помислете какво харесвате в него, без да взимате предвид тегло, ръст, облекло. Помислете за усмивката, за настроението, за качествата им, за неща, които може да споделите.

2. Наблюдавайте какви коментари правите за тялото си. Всеки ден си написвайте 3 неща, които харесвате у себе си и носете листчето в джоба си. Четете ги и се усмихвайте колкото се може по-често.

3. Забележете колко различни са телата на хората. Имаме разнообразен ръст, цвят на кожата, тегло. Мислете за различията в природата – как едни животни са по-малки, а други по-големи и опитайте да приемете тези различия, без да ги осъждате и коментирате.

4. Питайте тялото си какво иска – дали е гладно, уморено, дали има нужда от масаж, от прегръдка. Когато се интересувате от истинските си нужди, критичният ви глас няма възможност да се прояви и го заглушавате лесно.

5. Филтрирайте снимките и рекламите, които позволявате да влизат в пространството ви. Ако от десктопа ви във вас се взира обработена с компютърни програми дама, най-вероятно и кожата и бедрата й изглеждат непостижими. Запитайте се кой около вас изглежда по този начин и дали сами не се настройвате за нереалистични очаквания.

Една такава седмица, в която постите от думата ‘’дебел’’ и в която сте фокусирани върху нещата, които харесвате в себе си е свеж полъх в стресиращите работни дни. И помнете, че така ставате част от една международна инициатива и опознавате себе си по-добре. Опитайте и споделете как се чувствате.

Със съдействието на www.artofrealfood.com

Междувременно, ако здравето ви е важно за вас и имате любими вкусни ястия за обяд, които все пак са здравословни - не пропускайте да се включите в конкурса ни "
Здравословен офис на седмицата"