Всеки, който е следил теглото си, знае че кантарът послъгва – това важи с особена сила за нежния пол.

Жените сме по-склонни да задържаме течности, да качваме няколко килограма преди месечния цикъл и неусетно да ги губим веднага след това. За съжаление много от нас са чувствителни на тема кантари. Британско изследване сочи, че повечето жени по-скоро биха преживели колега да ги види без дрехи, отколкото да се качат на кантар след празниците.

В моята практика често обсъждаме различните аспекти на здравето – психическо и физическо – които се повлияват от здравословното хранене и редовното движение. Килограмите са само един аспект. За да повлиява позитивно на качеството на живот един режим, той трябва да осигурява също и здраве, енергия, мотивация, виталност, забавление, възможности за нови и интересни преживявания.

Кантарът не знае колко добре спите, колко енергия за работа имате и не засича дали панталоните ви стоят по-добре. Най-неприятно е, когато моя приятелка е видимо отслабнала, кожата и сияе, главоболието и е изчезнало, спортува с желание, но когато се качи на кантара, той е мръднал само с килограм. Трудно е да утешиш някой, който иска да види само конкретна цифра. Затова ви каня да опитате няколко различни начини да прецените прогреса си, без да разчитате на кантар.

Снимки

Преди да започнете режима си, снимайте се по бельо и в цял ръст. Датирайте и приберете снимките. На всеки 4-6 седмици се снимайте отново и забележете има ли разлика във формите ви. Снимките са особено удачен избор, ако спортувате, тъй като килограм мускулна маса заема по-малко място от килограм мазнини и визуално изглеждате по-стегнати и отслабнали, но кантарът не помръдва.

Дънки – термометър

Дънките термометър могат да са стари или нови дънки. Условието е да са точно тези, в които се чувствате най-секси и близко до идеалното си тегло. Обличайте ги веднъж месечно, за да следите прогреса си.

Табличка за прогрес

Направете си проста табличка: отляво в една колона напишете няколко аспекта, които бихте искали да следите: енергия, сила по време на тренировка, апетит, раздразнителност, дори специфични фактори като стомашни киселини или други, които се отнасят до състоянието ви. Отдясно с цифра от 1 до 10 отбележете как се чувствате – така например в началото на режима може енергията ви да е единица, но с напредване на времето да стане петица и накрая десятка.

Със съдействието на www.artofrealfood.com