Семената от чия са богати на омега 3 и омега 6 киселини, които са важни за правилното функциониране на телата ни.

Върху храната

Един от най-лесните и бързи начини да използвате семената от чия, е да поръсите храната си с тях. Те са толкова малки, че могат да бъдат добавени към всяко блюдо, без да бъдат забелязани. Най-популярната храна, с която чията върви, са яйцата. Това обаче не е всичко - поръсете върху меса, зеленчуци, дори върху сладоледа или кекса.

В сладки

Най-после добро извинение да изядем цяла чиния със сладки! Не е много ясно как, но семената от чия могат да се добавят в сместа за сладки, без да променят вкуса им. Това е чудесна новина, особено ако имате нужда от малко по-полезна храна. В повечето рецепти се препоръчва да добавите между 2 и 4 с.л. чия. 

За сгъстяване

Семената от чия могат да поемат толкова влага, че да увеличат обема си 10 пъти. Забравете царевичното брашно, просто следващият път, когато имате нужда да сгъстите супата, добавете малко чия. Същото можете да направите и с яхнията, както и с десертите си. Внимавайте с количествата чия, защото ако прекалите, ефектът няма да е особено добър. 

В смутита

Изсушените семена от чия са толкова малки, колкото тези върху ягодките и нямат вкус. Тази комбинация ги превръща в идеален избор за добавка към вмутита. Пробвайте микс между чия, спанак, ягода и бана. Тази комбинация е богата на витамини, минерали и амино и мастни киселини.

С плодови десерти

Напоете семена от  чия с плодов сок (може и фреш), който можете да използвате за топинг на кекс, сладолед или само него. 2 с.л. семена чия могат да поемат около две чаши течност. Резултатът е гелообразна субстанция с топчици. Семената от чия поемат вкуса на сока и резултатът е повече от вкусен.