#Няма връзка между храненето след 20 часа и наддаването на тегло

В доклад, публикуван този месец в британския вестник „Nutrition”, изследователи от Кралския колеж в Лондон са открили, че няма значима връзка между късното вечерно хранене и наднорменото тегло.
От метаболитна гледна точка калориите, които поемаме на закуска се равняват на калориите, консумирани след вечеря.
Начинът, по който калориите се усвояват от организма, със сигурност не се определя от времето на деня, в което са консумирани. По-голямо значение за здравето и килограмите оказва не времето, а качеството на храната. Докато плодовете, зеленчуците, зърнените и млечните продукти не оказват негативно влияние върху теглото, то рафинираната захар и мазните храни го правят.
Изводът: Увеличаване на теглото се случва, ако нивото на приетите калории надвиши изгорените, независимо от времето, в което са консумирани.

#Избягвайте вечер храни, богати на мазнини и въглехидрати

Въпреки, че храненето вечер не рефлектира върху фигурата, важно е да наблягаме на качествена храна. Избягвайте приема на преработени храни с висока масленост и въглехидрати като чипс, солети, вафли, сладкиши, шоколад и т.н. Този вид редовно безсмислено хранене може да доведе до преяждане, до изграждане на нездравословни хранителни навици, а оттам – и до рязко и бързо повишаване на теглото.

#Храненето късно вечер влияе негативно върху храносмилането и съня

Известно е, че вечер метаболизмът е в покой, което означава, че ако си лягате с пълен стомах, усещането за тежест в неминуемо. Следователно качеството на съня се понижава, заради чувството за неудобство. Освен това, лежейки в леглото с пълен корем, рискувате да си докарате симптоми като лошо храносмилане, киселинен рефлукс и киселини в стомаха. Това е резултат от високото съдържание на мазнини и пикантни храни, които трябва да се избягват особено вечер.

#Съвети за вечерно хранене

- Не се чувствайте виновни, ако обичате да си похапвате късно вечер. Просто се уверете, че храната е добре балансирана, лека, здравословна и витаминозна;
- Плодове, кисело мляко или шепа ядки са чудесна идея, ако се чувствате гладни късно вечер;
-Избягвайте вечер захарта, кофеина и алкохола – всички те действат негативно върху съня и калориите;
- Ако редовно страдате от проблеми с храносмилането, изпитвате стомашни болки или имате проблеми със съня, водете си дневник на хранителните продукти, които приемате, и на симптомите, които изпитвате след консумацията на всеки един от тях. Това ще ви помогне по-лесно да идентифицирате виновникът за вашето конкретно неразположение.