От десетилетия картофите са считани за нездравословна храна, като здравните власти препоръчват ограничената им консумация. Картофите обаче са много полезни за здравето, като намаляват риска от сърдечен удар (инфаркт) и деменция.

Според специалистите даже са токова полезни, че можете да ядете картофи без нищо друго до края на живота си и да останете доста здрави.

"Картофите са отличен източник на много витамини, макро и микро минерали, за които хората харчат цяло състояние за закупуването им като хранителни добавки", коментира д-р Дерек Стюарт от института "Джеймс Хътън" в Шотландия.

Снимка: iStock

"Картофите са източник още на не-хранителни, полезни и мощни вещества като каротеноиди и полифеноли, богати са на диетични фибри", допълва експертът.

Картофите често са пренебрегвани в сравнение с плодовете и зеленчуците като по-лоши източници на витамини и минерали, но това не е така - всъщност са богати на витамин C, B6 и B9, добавя д-р Майк Тейлър от екипа зад изследването.

Ясните ползи от картофите за здравето, сред които понижаване на риска от сърдечен удар и развитие на деменция, учените са систематизирали в доклада от 60 страници "Potato - A basis for human nutrition and health benefits".