Емоционалното прехранване е заместител на липсващата комуникация с другите хора. Ако сте били напрегнати, първо се успокойте и тогава започнете да се храните. Съсредоточете вниманието си върху количеството, вида и вкуса на храната. Така човек поема 300 калории по-малко, отколкото при автоматичното поглъщане на ястията. Когато се наслаждавате на всяко ястие и се храните спокойно, няма възможност да преяждате. 

Повечето хора консумират прекалено малко протеини. Увеличаването на дневната консумация на месо, млечни продукти, варива и пълнозърнести храни помага за регулиране на апетита и запазване на мускулната маса, а в дългосрочен план - предотвратява наднорменото тегло.

Диетолозите са категорични, че навикът да се ядат плодове се изгражда в детството. Изобилието от плътни храни и сладки напитки създава тенденция да се преяжда повече още в училищна възраст. Обстойни изследвания показват, че причините учениците да избягват плодовете са, че им отнема повече време да изядат една ябълка в сравнение с калорийно десертче, или че не ги засища. Смущават се и от въпросите на съучениците си: "Защо са ти тези ябълки? Да не си на диета?", особено когато нямат готовност да отвърнат: "Мисля за здравето си. Пука ми как изглеждам.”

Ако се намали скоростта, с която се яде, в повечето случаи се намалява обема и общо консумираната калорийност и се увеличава задоволството от храната. Колкото и странно да звучи, големината на чинията също оказва ефект върху апетита. По-големите чинии увеличават храната, която човек си сервира. Така индиректно се повишава консумацията.

Хората, които съобразяват храненето си с тези около тях, също консумират повече. Това, което може да се направи, е да се спре яденето, веднага щом се почувства ситост. Да се сервират по-малки порции, за да не остава храна по чиниите.

Включете своята интелигентност за промяна на начина на хранене с отговорност към себе си. Промяната е във ваши ръце. Така завършва разговора ни с радиожурналиста Светослав Николов в предаването "За София”, излъчено в ефира на bTVRadio на 25 ноември 2014г. Аудиозапис на целия разговор е публикуван в началото.