Често се случва седмица след покупката на лук нежната му сърцевина да се развали и размекне и той вече да не става за готвене. На вид зеленчукът е свеж, но когато го разрежете, се оказвате разочаровани. Как да запазите лука свеж по-дълго време. Този простичък съвет ще ви учуди. 

Лукът трябва да се съхранява на тъмно и сухо място - например кухненски шкаф. Тези мерки обаче не винаги спасяват кореноплодната култура от мухъл и влага. Затова експертите са измислили специален метод, който гарантира, че лукът няма да се развали в продължение на 3 месеца.

За да направите това, не се нуждаете от специални контейнери или скъпи джаджи. Всичко, от което се нуждаете, за да запазите зеленчука свеж, е чист чифт найлонови чорапогащи. Това е съвет от времето на нашите майки и баби. 

Изберете магазин

Разгледай онлайн нашите промоционални брошури

Цените са валидни за периода на акцията или до изчерпване на наличностите. Всички цени са в лева с включен ДДС.
Advertisement

Експерт от известния блог за храна Tasting Table споделя, че чорапогащниците са не само добри за покриване на краката, но и чудесна обвивка за лук. Защо? Този зеленчук трябва да "диша", за да се съхранява дълго време. По принцип абсорбира влагата по-лесно от всеки друг. Според източника, благодарение на малките си дупки, чорапогащите осигуряват достатъчно вентилация, за да поддържат лука хубав и сух възможно най-дълго.

Независимо дали става въпрос за нов чифт, закупен специално за този трик, или стар, който вече не се използва, основното е да се уверите, чорапогащите са чисти. 

КАК СЕ ИЗПОЛЗВА ЧОРАПОГАЩНИК ЗА СВЕЖ ЛУК?

За първия метод трябва да отрежете един крачол от чорапогащника. Така се оформя нещо като дълга "чанта", подобна на тръба. Всичко, което трябва да направите след това, е да поставете няколко лука в него, до края на чорапа, и да завържете здраво горния отвор. След това тази торба трябва да се съхранява на хладно място и далеч от светлина или топлина в кухнята.

Вторият вариант е, ако сте закупили няколко килограма зеленчуци, тогава те могат да бъдат добре организирани в отделни секции вътре в чорапогащите. Първо сложете един лук, след това завържете възел. Повторете този процес по цялата дължина. Така главите са разделени и изпозлвате точно толкова на брой, колкото ви трябват. След това трябва последователно да използвате всички зеленчукови резерви.

Снимка: iStock

Важно да запомните, че какъвто и подход да изберете, винаги е необходимо да се уверите, че лукът е добре измит и изсушен преди съхранение. Това гарантира той да бъде съхранен здрав за дълго време.