Яденето на мазна риба през бременността предпазва детето от шизофрения, като намалява риска от развитие на рядкото психично заболяване.

Резултатите от изследването на японския учени от "RIKEN Brain Science Institute" в Токио сочат, че когато не получават достатъчно омега-3 мастни киселини в утробата на майката, лабораторните мишки започват да проявяват симптоми на шизофрения като възрастни и се характеризирали със симптоми на по-слаба памет и депресия. 

Снимка: iStock

При експериментите специалистите наблюдавали намалена функция на редица гени, свързани с олигодендроцитите в мозъка - клетки, които обграждат невроните и помагат за предаването на сигналите между тях.

Именно подобни изменения в генната експресия се наблюдават при хората с шизофрения, която засяга около 1% от населението на планетата.

Омега-3 мастни киселини се съдържат богато в по-мазната риба като сьомга, скумрия и риба тон. 

"Нашето изследване е първото в областта на психиатрията за идентифициране на молекулярна каскада, която  [причинява клиничните симптоми на болестта - бел.ред.] свързва хранителната среда с риска от заболяване", заявява ръководителят на изследването д-р Мотоко Маекава, според когото откритието може да послужи като основа за нова терапия на шизофренията.

Пълните резултати са публикувани в списание "Translational Psychiatry".