Ябълковият оцет се използва не само в готвенето, но и в народната медицина в продължение на хиляди години. Удивителното е, че този натурален продукт е съхранил всички ценни вещества на плодовете, от които е направен. Ябълковият оцет има доказани противовъзпалителни и абсорбционни свойства. Обогатен е с ензими и киселини, получени по време на ферментация. Съдържа един от най-мощните антиоксиданти – провитамин А, както и много на брой необходими за нормалното функциониране на тялото ензими.

Какво е ябълков оцет и как се прави?

Ябълковият оцет е вид оцет, направен от ябълков сайдер, който е претърпял ферментация, за да формира пробиотици и ензими, стимулиращи здравето, което му дава значително по-малко захар и по-малко калории от ябълков сок или ябълков сайдер. Исторически, ябълковият оцет е бил използван за различни цели, като подпомагане на детоксикацията на черния дроб, пречистване на кръвта, почистване на лимфните възли и повишаване на имунитета. В древна Гърция Хипократ дори предписва, че се смесва с малко мед, за да се излекува кашлица и простуда. Днес не само, че може да се използва като естествено средство за лечение на различни заболявания, но може да се добави и към дресинги за салати или да се използва, като ефективен изцяло естествен домашен почистващ препарат и дезинфектант.

Снимка: iStock

Разлика между ябълков сайдер и ябълков оцет

Ябълковият сайдер е направен от пресни пресовани ябълки. Той е подобен на ябълковия сок, но не е филтриран или обработен по същия начин.

Интересен факт: Според една легенда изобретяването на сайдера се приписва на Карл Велики (VIII—IX в.), който веднъж седнал върху торба с презрели ябълки, те се смачкали, и в резултат се получил сайдер.

Ябълковият оцет от друга страна, всъщност е направен от ябълков сайдер, който е ферментирал от дрожди и бактерии, което превръща захарите в алкохол. След това се подлага на втори ферментационен процес, при който алкохолът се превръща в оцетна киселина. Този процес на ферментация отчита многобройните ползи за здравето от ябълков оцет и е причината, поради която той е в състояние да понижи холестерола, да поддържа нивата на кръвната захар стабилни и да облекчава киселинния отлив.

6 доказани ползи за здравето

1. Регулира нивата на кръвната захар

Способността на ферментиралия ябълков сок да поддържа нормални нива на кръвна захар е една от най-добре проучваните му ползи. Ябълковият оцет успешно повишава чувствителността към инсулин. Инсулинът е хормонът, отговорен за транспортирането на захар от кръвта към тъканите, където може да се използва като гориво. Поддържането на високи нива на инсулин може да предизвика инсулинова резистентност, което намалява нейната ефективност и води до висока кръвна захар и диабет. Редица проучвания показват, че приемането на оцет помага значително да се подобри инсулиновата чувствителност с до 34% при хора с диабет тип 2 или инсулинова резистентност. За да запазите нивата на кръвната захар стабилни, опитайте да разредите една супена лъжица ябълков оцет в 250 мл. вода и да консумирате преди хранене. Освен това, не забравяйте да увеличите консумацията на фибри и протеинови храни, за да намалите нивата на кръвната захар още повече. Този процес е изключително важен за оптимално изгаряне на мазнини.

Снимка: iStock

2. Подпомага процеса на отслабване

Проучванията показват, че ферментиралата напитка от ябълки може да повиши ситостта за продължителен период от време, което го прави подходящ съюзник в борбата с наднорменото тегло. Доказано е, че консумацията на ябълков оцет намалява общия калориен прием с до 275 калории на ден, подпомагайки всяка диета. Консумирането на малки количества ябълков оцет може да ви помогне да намалите теглото си по естествен път. Ябълковият пектин съдържа водно разтворими диетични влакна (фибри). В комбинация с оцетната киселина те абсорбират и разтварят мазнините и холестерола. Разтворените мазнини и лош холестерол се изхвърлят навън чрез отделителната ни система. Въпреки това, само приема на ябълков оцет ще допринесе за минимален резултат. Не забравяйте да го използвате в комбинация със здравословен хранителен режим и активен начин на живот, за да постигнете по-добри резултати. За да се подсили действието се препоръчва по време на прием на ферментирал ябълков сок, да се увеличи и приемът на вода.

3. Предпазва сърцето и намалява риска от сърдечно-съдови заболявания

Оцетната киселина е един от основните компоненти на всички оцети. При редица изследвания с животни се наблюдава намаляване на общия холестерол и триглицеридите след прием на ябълков оцет. Подобни резултати са открити и при хора, като дневният прием на 15 мл. оцет се свързва с понижено кръвно налягане, триглицериди и холестерол. Тези резултати съответстват на по-добро здраве на сърцето и намален риск от сърдечно-съдови заболявания.

Следва продължение на съветите от фитнес инструктора Станимир Михов за здравословните ползи от ябълковия оцет: