Всички понякога обичаме да си спестим готвенето вкъщи, за да хапнем нещо набързо навън, но внимавайте - храненето в ресторантите може да увеличи риска от развитие на заболявания, включително рак.

Хората, които предпочитат да се хранят навън, вместо да консумират домашно приготвена храна, имат по-високи нива в организма на токсичните химикали фталати.

Резултатите са от съвместно изследване на американски учени от университета "Джордж Вашингтон" и Калифорнийския университет в Бъркли, анализирало здравните данни на над 10 000 души между 2014-2015 г.

Специалистите изследвали връзките между това, което участниците ядат, и нивата на фталатите, открити в пробите от урината. Фталатите, използвани за производство на пластмаси, лакочистители и химически продукти, се свързват с рак на гърдата, диабет тип 2 и проблеми с фертилитета. Токсичните вещества могат да проникнат в храните от опаковки, съдържащи фталати.

Снимка: iStock

Учените установили след анализ на резултатите, че нивата на химикалите са с 35% по-високи при тези, които редовно ядат в ресторанти, кафенета и заведения за бързо хранене. Същевременно установили, че хората, които ядат чийзбургери и други сандвичи от вериги за бързо хранене, имат 30% по-високи нива на фталати от тези, които не консумират подобни храни.

"Това проучване предполага, че домашно приготвената храна е по-малко вероятно да съдържа високи нива на фталати - химикали, свързани с проблеми със зачеване, усложнения при бременност и други здравни проблеми", заявява ръководителката на изследването Ами Зота. 

Наблюдават се особено високи нива на опасните химикали сред подрастващите. Тийнейджъри, които ядат предимно навън, имат с 55% по-високи нива на фталати от останалите, които най-често хапват вкъщи.

"Бременните жени, децата и тийнейджърите са по-уязвими от токсичните ефекти на химикалите, разрушаващи хормоните, така че е важно да се намерят начини да се ограничи консумацията", допълва съавторката на изследването Джулия Вършавски.

Пълните резултати от научното изследване са публикувани в списание "Environmental International".