По данни на Националния център по заразни и паразитни болести, близо 1200 души на ден остават повалени от грип и остри респираторни заболявания у нас. Според статистиката най-застрашено е населението в активна работоспособна възраст между 30 и 64 години. Прогнозите на специалистите са грипната вълна да достигне своя пик в края на месец януари тази година.

Как да се предпазите?

Два литра вода на ден през зимата помагат да борим вирусите. Дехидратацията понижава нивото на имунна защита и ни прави лесно уязвими. 1/3 от хората в активна възраст не се хидратират адекватно. Ако пиете достатъчно вода дневно, тя ще изхвърли вредните вещества от тялото ви и ще помогне да подобрите имунитета си. Хидратацията е толкова важна за тялото през зимните месеци, колкото и през летните.

На организма са нужни поне 2 литра вода дневно, независимо от това колко е студено. Повечето хора обаче не приемат достатъчно течности, особено през зимата. Водата поддържа клетъчния имунитет, затова трябва да организираме деня си така, че да не забравяме за да пием достатъчно вода.

Систематичният недостатъчен прием на вода може да ни направи освен податливи на вируса, и да доведе до поява на камъни в бъбреците, затегнат стомах и черва, гастрит, забавен метаболизъм, нарушена обмяна на веществата, мускулни крампи, по-силни предменструални болки. Един от най-верните индикатори, показващ недостига на течности, е урината. При дефицит на течности тя става тъмна и с остра миризма. 

Водата е и един от най-евтините и най-ефикасни начини да си гарантираме по-бавно стареене. Консумацията на 1,5 - 2 литра вода дневно не само изчиства токсините от организма, но и ни кара да се чувстваме живи, млади и сияйни. Храненето в условия на стрес и замърсена градска среда задължително включва и засилена хидратация, за да се стимулира дрениращата функция на бъбреците и да се извеждат от организма водноразтворимите вредни вещества.