В последните години, лекарствата за диабет, които имитират хормоните на ситостта, като „Оземпик“, се превърнаха в най-обсъжданите медикаменти в света.

Те могат да помогнат на хората да свалят значително количество тегло и да подобрят здравето си, но тези лекарства не са подходящи за всички и могат да доведат до страшни странични ефекти, като храносмилателен дискомфорт, набръчкана и увиснала кожа вследствие на бързата загуба на тегло - до бъбречна недостатъчност.

Съществуват естествени начини да стимулираме производството на тези хормони и да контролираме апетита си, без да прибягваме до тези медикаменти.

КАК ДЕЙСТВА „ОЗЕМПИК“?

„Оземпик“, както и други лекарства като Wegovy и Saxenda, имитира действието на хормона глюкагоноподобен пептид 1 (GLP-1). GLP-1 е един от двата инкретина, които се освобождават в червата при хранене и играят ключова роля в регулирането на апетита и нивата на кръвната захар.

Тези хормони стимулират панкреаса да произвежда инсулин, който понижава кръвната захар, и същевременно сигнализират на мозъка, че сме сити.

ЕФЕКТИТЕ НА GLP-1 ВЪРХУ АПЕТИТА

GLP-1 има значителна роля в усещането за ситост в човешкото тяло, като се насочва към центъра за контрол на апетита в хипоталамуса на мозъка. Това води до намаляване на чувството за глад и забавяне на изпразването на стомаха, което ни кара да се чувстваме сити по-дълго време.

Лекарствата, които имитират GLP-1, като семаглутид („Оземпик“) и лираглутид (Saxenda), са особено ефективни, тъй като действат дълго време и помагат на потребителите да контролират апетита си, без да се налага да разчитат на волята си.

КАК ДА ПОВИШИМ НИВАТА НА GLP-1 ПО ЕСТЕСТВЕН НАЧИН?