Честит именн ден на всички хора, които празнуват на Тодоровден. Тази събота се нарича Тодорова събота на името на Св. Теодор Тирон - истински воин и воин Христов живял през IV век, пострадал мъченически, изгорен на клада за християнската вяра. Негови са думите: "Но докато има в мене живот, няма да се отрека от името на моя Христос.”

Около 50 години след смъртта на Теодор Тирон, за да подиграе християните, по заповед на Юлиан Отстъпник, цариградският управител напръскал продуктите на пазара с кръв от идолски жертви, знаейки че през първата седмица на Четиридесетница те пазят строг пост. Но свети Великомъченик Теодор се явил на архиепископа във видение и му казал: "Поръчай на тези, които нямат храна у дома да си правят коливо (да си варят пшеница с мед).” Така християните цяла седмица се хранели с коливо. Юлиан видял, че мярката не сполучила и заповядал да продават храните както преди. Църквата, за благодарност на св. Теодор, запазила досега обичая – в събота на първата седмица от Великия пост чрез коливо да почита паметта на светлия великомъченик.  

"Ние всички сме призвани да живеем духовно. Когато поздравяваме именниците в днешния ден, ние им пожалаваме тяхното житие да бъде според житието на техния небесен покровител - Св. Теодор Тирон.” - Протойерей Кирил Попов