Скилидките чесън се приемат за природна медицина открай време. Как влияят на тялото и как помагат с борбата срещу заболявания са въпросите, на които учените търсят отговори от години.

Скорошно проучване на учени от Университета на Нотингам стига до заключението, че чесънът може да намали риска от развитие на някои видове ракови заболявания, сърдечно-съдови болести и диабет тип 2.

Освен това начинът, по който се обработват скилидките, може да повиши ползите от него за здравето. Учените не могат да определят кой метод е най-ефективен, но са сигурни, че приемането на чесън носи ползи за човешкия организъм.

Независимо дали чесънът е нарязан, ферментирал в алкохол или пресован, той произвежда специфични серни съединения. Те могат да повлияят на "газообразните сигнализиращи молекули", като азотен оксид и сероводород, които са естествено произведени в човешкото тяло. Променените нива на тези молекули могат да бъдат открити при хора, страдащи от много заболявания. 

Докато оптималната техника за приготвяне на чесън все още се обсъжда от специалистите, чесънът определено остава един от няколкото растителни вида, които имат силни възстановителни способности за организма.