Глутенът е протеин, който се съдържа в зърнени храни като пшеница, ечемик, ръж и в кръстоската между пшеница и ръж, наречена тритикале. Името му идва от латинската дума "лепило", тъй като именно глутенът дава лепкавата консистенция при смесването на брашно и вода. Глутенът се състои от два белтъка: глиадин и глутенин. Те изграждат около 80% от белтъка в житното зърно и са главната причина за развитието на глутенова непоносимост. Повече за глутена вижте от следващите съвети на фитнес инструктора Станимир Михов.

Глутен – вреден ли е?

Предвид зачестилите предупреждения за негативен ефект от консумацията на храни с глутен, няма как да не си зададем този въпрос. А от тук дали не трябва да се откажем съвсем от приема му или поне да ограничим консумацията. Основният проблем при приема на глутеносъдържащи продукти е, че те са по-трудни за усвояване от организма. Протеинът глутен се разгражда бавно и точно това е причина приемът на глутенови храни при някои хора да разстройва храносмилането им и добрата кондиция като цяло. В тези случаи говорим за непоносимост към глутена. Трябва да сме наясно, че в много от полуготовите или готови храни се добавя глутен, за да се подобрят вкусовите им качества. Това води до неосъзнато и неконтролирано консумиране на глутен и създава риск от глутеново пренасищане. Решението?  Четете внимателно етикетите и описанието на съдържанието на продуктите, които купувате. Отделете време, за да прецените ползата и потенциалната вреда от храната, която приемате.

Непоносимост към глутен и симптоми

Глутеновата непоносимост е една от най-често срещаните алергии. Хранителни алергии се характеризират със свръхчувствителна реакция на организма и обикновено се разделят на хранителна алергия, хранителна чувствителност и хранителна нетолерантност. Важно е да отбележим, че при третия вид не се включва намеса на имунната система. Независимо от това обаче, реакцията, която възниква от невъзможността на организма да разгради определена храна, също спада към хранителните алергии. Хората, които имат непоносимост към глутен, не могат да преработват хранителни продукти от/със зърна на пшеница, овес, ръж или ечемик. Тази алергия е възможно да се отключи в ранна възраст и се изразява в нeгaтивнa реакция при прием на храни, съдържащи глутен. Като противореакция, понякога имyннaтa cиcтeмa изpaбoтвa aнтитeлa, а в няĸои cлyчaи и вeщecтвa, пpeдизвиĸвaщи възпaлителни процеси в телата ни. Симптомите на глутеновата непоносимост могат да се появят в интервал от няколко часа до няколко дни след приема на храната. Това от своя страна я прави сравнително трудна, но не и невъзможна за диагностициране. Често глутеновата непоносимост се развива в целиакия и поради тази причина е важно при първи изпитани симптоми, да се обърне сериозно внимание, а ако не можете да се справите с проблема, да се обърнете към специалист за помощ.

Целиакията е автоимунно заболяване, което означава, че имунната система напада собствените клетки на тялото. Целиакията се дължи на вродена (наследствена) или придобита непоносимост към белтъка глутен. Изразява се във възпаление на лигавицата на тънките черва, което би могло да има всеобхватни последици за здравето.

Как всъщност се случва това?

Глутенът уврежда малките власинки, от които е съставена абсорбиращата част на тънкото черво, наречени ганглии. Вследствие на това, те загиват и вътрешната стена на чревния тракт става много гладка. Това от своя страна намаля повърхността на тънкото черво, а от там и времето, за което се абсорбират веществата. Глутеновата непоносимост нарушава пристенното смилане (доразграждането на хранителните вещества, което протича върху мембраната на чревните епителни клетки) и усвояването на въглехидратите, мастите, белтъчините и витамините в храната. Това означава, че хора страдащи от целиакия, има голям шанс да страдат от недохранване и анемия, дори когато са с наднормено тегло или изглеждат привидно здрави.

Обобщено можем да кажем, че:

- единственото общо между глутеновата непоносимост под формата на алергия и целиакията е реакцията на организма при приема на храни, съдържащи глутен;

- характерна особеност при хората с алергия към глутена е, че при спазване на подходяща диета, здравословното им състояние се подобрява;

- при целиакията обаче, е необходимо стриктно спазване на безглутенова диета и изключване на всички възможни източници на глутен (пълно ограничаване).

Симптоми за непоносимост към глутен при деца:

- диария, която не се повлиява от стандартните методи за лечение;

- подуто коремче;

- оттоци;

- раздразнителност;

- изоставане в процесите на наддаване на тегло и развитие.

Заболяването може да се развие и в зряла възраст и тогава се нарича глутенова ентеропатия.

Симптоми за непоносимост към глутен при възрастни:

- проблеми с настроението като тревожност, депресия;

- появата на херпеси и афти, поради отслабена имунна система;

- усещане на постоянно умора и влошено общо здраве;

- хормонален дисбаланс, репродуктивни проблеми, нисък тестостерон при мъже и нисък естрадиол при жени;

- поява на диария, поява на газове в стомаха и червата (метеоризъм);

- дерматит;

- мускулни и зъбни проблеми;

- анемия.

Как да разберем дали имаме непоносимост към глутен?

Има два начина за установяване на глутенова непоносимост:

- чрез кръвно изследване (f79 – глутен). То показва наличието на характерни антитела, които неправилно взаимодействат с глутеновия протеин;

- биопсия от тънките черва – взема се тъканна проба, която се подлага на хистологично изследване, чрез което може да се разкрие вероятна атрофия на чревните влакънца.  

Защо възниква глутеновата непоносимост?

През последните 40 години, основните сортове пшеница са генномодифицирани или хибридни, вследствие на което нивата на консумиран глутен са рязко завишени. Масовата употреба на бяло брашно води до пренасищането на организма с този протеин. Така в един момент, за да се защити, организмът предприема мерки, които се изразяват в алергична реакция. На база официалната статистика, че само от 0,3 до 1% от населението имат глутенова непоносимост, той често е несправедливо обвиняван за предизвикването на симптоми като подпухналост, умора, летаргия и куп други.

Глутен диета

Формите на непоносимост към глутена трудно се поддават на медикаментозно лечение, поради което положителни резултати могат да бъдат постигнати най-вече чрез здравословно хранене и диета. Безглутеновата диета изключва консумацията на храните, съдържащи глутен или ги редуцира до минимални стойности, което често може да е достатъчна стъпка, за да се премахнат или намалят значително негативните симптоми. За да следвате диета без глутен, трябва да избягвате пшеница и зърнени храни, като същевременно избирате заместители, които осигуряват хранителни вещества за здравословна диета. Премахването на глутен от менюто може да промени общия прием на фибри, витамини, минерали и други ценни за тялото хранителни вещества. Ето защо, независимо от причините да следвате диета без глутен, важно е да знаете как това може да повлияе на общите хранителни нужди. В случай, че приемате медикаменти по или без лекарско предписание е важно да обърнете внимание на съдържанието им. Често за направата на лекарства за сгъстител се използва пшеничен глутен. Всички хранителни добавки, съдържащи глутен се отбелязват на етикета с допълнителен текст "пшеница/глутен".

Очаквайте продължение на съветите за глутена от фитнес инструктора Станимир Михов!