Можете лесно да откриете оптималното си тегло, което ще повлияе на метаболизма ви. Ако мислите за тялото си като за автомобил, тогава лесно ще разберете защо без правилното гориво и без старателна поддръжка, то няма да работи както трябва. Същото е и с човешкото тяло. Метаболизмът е подобен на двигателя - необходими са му правилните съставки, за да работи гладко. Здравословните навици, които ще променят метаболизма ви, са едно от първите неща, които ще ви помогнат, ако сте наистина решени да промените тялото си. Ще се чувствате страхотно, ще изглеждате дори по-добре и няма да се налага да се тревожите за теглото си. Освен това не ви трябват хапчета за отслабване, изтощителни тренировки или ограничения. Вместо това:

1. Яжте хубава храна

Един от най-важните навици, който ще промени начина, по който работи метаболизмът ви, е да хапвате хубава храна. Какво означава това? Чисти протеини, много зеленчуци, пълнозърнести храни без глутен, кореноплодни зеленчуци и малко здравословни мазнини. Добавете малко плодове и имате перфектната основа за добро здраве и чудесен метаболизъм. Телата ни се нуждаят от хубава, чиста храна, за да работят оптимално.

2. Качествен сън

За добър метаболизъм се нуждаете от достатъчно сън. Това означава поне 7-8 часа, а за по-активните - 9-10. Най-лесният начин да разберете от колко точно време се нуждаете, е да се оставите да заспите, когато ви се доспи и да се събудите без аларма. Когато последователно си лягате и се будите по едно и също време всеки ден, тогава вече знаете от колко сън се нуждаете. Метаболизмът ви се нуждае от сън точно толкова, колкото и от храна. Без него ще сте без енергия и ще се нуждаете от повече захар и втглехидрати, защото тялото ви ще ги изисква от вас.

3. Яжте редовно

Каквото и да правите, не пропускайте хранения. Ако не сте гладни на закуска, хапнете нещо лекичко - например кисело мляко или смути. Плодът също е добра идея, но можете спокойно да добавите малко ядки и кисело мляко, за да стабилизирате кръвната си захар. Закуската "ритва" метаболизма ви, а хапването през три часа го поддържа. По време на обяд не пропускайте чистите белтъчини, малко здравословни въглехидрати и съвсем мъничко здравословни мазнини. Същото направете и със следобедната закуска, а и с вечерята. Избягвайте десертите. Ако ви се иска нещо сладко през нощта -препоръчваме парченце плод или замразено кисело мляко (вместо сладолед) с ядки или плод. Смутитата също са чудесен заместител на храненията, особено ако бързате, но избягвайте съставки с добавена захар и нездравословни мазнини.

Снимка: Thinkstock/ Guliver Photos

4. Намалете стреса

Ако сте подложени на постоянен стрес, надбъбречната ви жлеза ще се претовари и постоянно ще се чувствате изтощени. Това вреди на метаболизма ви и ви прави уязвими на сърдечни заболявания и хронична умора. За да намалите стреса, пробвайте да се успкоявате с йога, медитирайте, водете си дневник и правете упражнения. Да започнете деня си с йога не е никак лоша идея. Не забравяйте да намирате време за приятелите и семейството си - малко смях и приятна компания никога не са излишни. Освен това - забавете времето с книжка, писане, време сред природата или си намерете някакво хоби. Правилното и здравословно хранене също помага срещу стреса.

5. Не се хранете само с ястия без мазнини

Това всъщност ще навреди на правилната обмяна на вещестествата в огранизма ви. Мазнините са необходими на тялото ви, за да "работи" правилно. Ключът в този съвет е да намерите правилните източници и да приемате точното количество мазнини. Тези, които са в диетичното кокосово масло, мононенаситени мазнини от сурови ядки и семена и дори малко черен шоколад. Кокосовото масло е уникално, защото ви снабдява с енергия веднага. Авокадото също е добра идея.

6. Пийте много течности

За добър метаболизъм, освен от храна, се нуждаете и от много течности. Водата и храните, съдържащи много течности ще ви поддържат хидратирани, което е важно, защото е необходимо условие за правилното функциониране на всяка една клетка в организма ви. Водата помага на тялото да изхвърли излишното и поддържа добрата работа на храносмилателната ви система.

Снимка: Thinkstock/ Guliver Photos
7. Бъдете активни

Една от най-очевидните стъпки към подобряването на метаболизма, е да бъдете по-активни. Старайте се да се движите колкото е възможно повече. Разходете се по време на обедната си почивка, ако имате възможност - ходете пеш до работа и обратно. Не пропускайте упражненията. Дори и почистването на дома се брои за физическа активност, така че - възползвайте се.