Подобряването на хранителния режим не се изисква строга самодисциплина и жертви. Просто трябва да вземете по-добри решения какво да давате на тялото си или от какво да го ограничавате. Но какво, наистина? Тереса Фунг, заместник-професор в отдела по хранене в "Harvard T.H. Chan School of Public Health" дава ценни съвети какви храни трябва да ядем всеки ден - или поне толкова по-често, колкото е възможно.

Снимка: iStock

1. Сьомга

Мазната риба е богата не само на здравословни протеини, но и на омега-3 мастни киселини, които са полезни както за сърцето, така и за мозъка.

Също така осигурява витамин D, който изгражда костите. Яжте сьомга поне веднъж седмично, за да се възползвате от здравните ползи.

Снимка: iStock

2. Брюкселско зеле

Хрупкавите малки зелени топки, които приличат на миниатюрно зеле, са с ниско съдържание на калории - само 28 за половин купа. Зеленчуците са богати на витамини и минерали, включително А, С, К, калий и фолиева киселина.

Подобно на други кръстоцветни зеленчуци, брюкселското зеле съдържа биоактивни съединения - антиоксиданти, които химически помагат да се предотврати увреждането на клетките в организма. 

Снимка: iStock

3. Боровинки

Дребните тъмносини плодове имат високо съдържание на антиоксиданти и особено на витамин С. С едва 56 калории за 100 грама боровинките осигуряват още добра дневна доза от витамин А и фибри. Можете да замените боровинките с други тъмнооцветени плодове - като нарове или череши, ако не са в сезона. А замразените боровинки винаги са добра идея.

Снимка: iStock

4. Ядки

Хрупкави и засищащи, ядките не само ни карат да се чувстваме сити, но осигуряват здравословни мазнини, протеини и витамин Е за организма. Избирайте сред бадеми, орехи, фъстъци или си направете микс от ядки. Просто се уверете, че не са осолени и имайте предвид, че са доста калорични - не прекалявайте с дневния прием, за да не се сдобиете с излишни килограми.

Снимка: iStock

5. Кисело мляко

Кремообразният млечнокисел продукт съдържа пробиотици - здравословни бактерии, които спомагат за поддържането на правилното функциониране на червата и допринасят за по-добро цялостно здраве. Киселото мляко е богато на хранителни вещества, които доставят на организма протеини, калций, магнезий, витамин В12 и някои ключови мастни киселини, поддържащи тялото здраво. Проблем тук може да е овкусеното кисело мляко, тъй като някои марки съдържат прекалено много захар. По-добре добавете боровинки към киселото мляко, вместо да си купувате овкусено.