Ако вече сте постигнали оптималното си тегло с диета, не се отпускайте - предстои ви най трудното, а именно да запазите своите килограми. Това понякога се оказва по-трудно от самата диета. Изграждането на добри навици за поддържане на здравословен начин на живот ще ви помогне в тази нелека задача.

1. Включете се в група или масово занимание
Отслабването и поддържането на теглото (след това) става по-лесно, когато сте заобиколени от хора със същите намерения и цели, отколкото, ако сте сами.

2. Записвайте си с какво се храните
Може да си мислите, че днес сте само на плодове, забравяйки парчето кекс, с което колегата ви е почерпил, или среднощната препечена филийка. Записките ще ви позволят да имате обективен поглед върху това, което консумирате и колко калорично е то.

3. Разказвайте на някоя приятелка или в онлайн дневник какво хапвате и дали спортувате след диетата.
Със сигурност ще ви бъде неудобно да преполовите бурканчето с течен шоколад, ако трябва да споделите този факт с околните.

4. Мотивирайте се непрестанно
Разглеждайте снимки на жени със стройна фигура, поглеждайте и към ваши снимки от периода преди да отслабнете – това ще ви амбицира да поддържате достигнатото тегло.

5. Приготвяйте храната си сами
Домашно приготвената храна е по-здравословна от много от предложенията, които може да намерите в заведенията за хранене. Така сами ще избирате продуктите – месо, зеленчуци и др., а и ще контролирате количеството мазнини, сол и подправки.