Ако в битката с наднорменото тегло се чувствате победени, въпреки прилаганите множество диети, може да направите нещо друго. Съвсем честно пред себе си напишете на лист нещата, които ви "разяждат" отвътре. Вината за неочакваното напълняване потърсете някъде в мислите и емоциите си. Несправянето със стресовата ситуация е това, което ви държи зависими към количеството калории храна.

Ето 3 психологически причини за наднормено тегло:

Страх

Опишете за себе си какви страхове, макар и скрити изпитвате: страх от провал, страх от критика, страх от обвързване, страх от самота и още, за които само вие знаете. Поемането на повече храна създава измамно усещане за защитеност, за повече сила и стабилност. Дори сякаш с излишните килограми се изгражда бариера за изолация от "враждебната" среда. За да се освободите от най-разрушителните емоции: страх, срам и вина, използвайте утвърждението: "Нямам страх, нямам срам, нямам вина". 

Ниска себеоценка

Перфекционизмът често води със себе си строга самокритичност. Това  постоянно състезание със самия себе си изтощава и в един момент храната се явява онзи спасителен елемент, който запълва дупките поради разрушената себеоценка и липса на любов. Един психологически самоанализ не би бил излишен. Направете списък на всичките си постижения и успехи като обощите с утвържението: "Аз правя всичко, за което имам сили. То е полезно и добро за мен, и за другите".

Апатия

Ако не живеете с любими хора, не обичате това, което учите или професионалните занимания не ви удовлетворяват, лесно може да допуснете в живота си да властват скуката и апатията. И това се отнася за всички сфери от живота. Тези липси се запълват със сурогатни неща - безкрайни купони, безконтролно пазаруване, прекаляване с алкохол и лакомо хранене, а това създава още по-голяма неудовлетвореност, включително с наднормено тегло. Може да се спре този ритъм на живот. Направете преоценка на взаимоотношенията и работното място. Позволете си нови мечти и цели за тотална промяна.   

Хранителните разстройства (анорексия, орторексия, булимия) и наднорменото тегло се дължат на дълбоко скрити личностни проблеми. Направете един обективен поглед над емоциите си. Използвайте позитивни утвърждения за себе си. При нужда потърсете професионална помощ, но вярвайте, че е възможно да се върнете в своята "норма", която добре познавате. Струва си да направите тази крачка, за да не навредите още повече на здравето си.