Краят на август и септември са последните дни от годината, в които можем да хапнем сочна диня. Поради високото съдържание на вода динята има силно прочистващо действие за организма и повишава метаболизъма. Динята е богата и на витамин С и В, и съдържа ликопен, който допринася за предпазването от инфаркт. Всъщност, любимият летен плод има още много ползи за здравето - вижте 10 здравословни факта за динята, които всеки трябва да знае.
1. Динята е богата на аминокиселината цитрулин, която стимулира кръвообръщението и може да спомогне за понижаване на кръвното налягане.
2. Динята съдържа 92 процента вода, което държи организма добре хидратиран в жегите.
3. Динята е богата на витамин А, който е полезен за очите и кожата.
4. Динята е нискокалоричен плод (30 калории на 100 г плод), което я прави отличен десерт при спазване на диета.
5. Динята е богата на витамин С, който повишава имунната система на организма.
6. Динята съдържа калий, който също повлиява добре кръвното налягане.
7. Динята дължи червения си цвят на антионсиданта ликопен, който намалява риска от развитие на рак и диабет.
8. Динята съдържа още антиоксиданта бета-криптоксантин, който е мощен съюзник против стареенето.
9. Динята съдържа желязо, което помага за транспорта на кислорода в кръвта.
10. Динята съдържа 6 грама захари на 100 грама плод, което е прави подходяща за пациенти с диабет.