Пътуване на ваканция в място с друг климат, с различна надморска височина и значителна часова разлика е истинско изпитание за тялото. Колкото повече меридиани се пресичат, толкова по-трудно човек се приспособява.

Часова разлика повече от 2 ч. нарушава индивидуалните биоритми. Появява се главоболие, отпадналост, промяна в пулса и стойностите на кръвното налягане, стомашно-чревно неразположение и нарушение на ритъма сън - бодърстване.

За да се върнете от почивката единствено заредени и вдъхновени, ето няколко възможности за подготовка:

За по-бърза адаптация на организма към часовата разлика:

- Дните преди ваканцията изтеглете своя сън с 1-2 часа по-рано или го забавете в зависимост от дестинацията.

- Ако там, където летите е нощ, опитайте се да спите в самолета. Ако е началото на деня, яжте, четете, разговаряйте. Пристигайки, продължете в същия дух. Дори и много да ви се спи, задръжте до вечерта на крак. 

-Яжте банани, ориз, ананас, царевица, месо. Тези продукти стимулират производството на мелатонин, който регулира цикъла на бодърстване и сън. 

Предварително се запознайте с особеностите на националната кухня,

за да си спестите неблагополучията от обостряне на гастрит и язва, заради специфични ястия и остри подправки. Проявете умереност в консумацията на екзотични плодове, независимо че вкуса им много ви харесва. Вземете със себе си активен въглен и антихистаминови средства.

По време на екскурзия и почивка пийте само бутилирана вода.

За да избегнете обезводняването, не забравяйте да изпивате по 1,5 л  вода на ден. Не прекалявайте с чая и кафето, защото възбуждат нервната система и предизвикват тревожност.

При полет от сух във влажен тропически климат,

Снимка:Thinkstock/Getty Images

организмът трябва допълнително да се адаптира. Най-често неразположението е свързано с главоболие, физическа отпадналост, замаяност, висока температура, проблеми с гърлото. Тези симптоми могат да се задържат за седмица и да провалят почивката ви. Подгответе се за по-топлата страна. Вземете няколко слънчеви бани. Преценете дрехите, с които ще пътувате. Проведете закалителни процедури с контрастни душове. Вземайте витамин С и яжте цитрусови плодове.

Ако се гмуркате с акваланг, преди полета трябва да направите почивка.

При еднократно гмуркане на дълбочина 10-12 м е необходимо да прекарате един ден на земната повърхност. След многократни гмуркания до 10-12 м и еднократно по-дълбоко ще трябва да предвидите почивка още 48 ч. до полета. След многократно гмуркане под 12 м са необходими 72 ч., за да се изравни нивото на азота в организма до безопасните стойности. 

Добре е да се знае, че всичко това се отнася за здрави хора. Тези, които страдат от хронични заболявания, по-трудно адаптират при дългото пътуване.