Сега е подходящо време да се започне програма за отслабване. Някои по-предвидливи хора, които спазват Великденските пости, вече постигнаха формата, в която се харесват. Други обаче, въпреки че имат дисциплина в професионалната си реализация, нямат резултати в стремежа да поддържат добра физическа форма.

В книгата ”Здраве за лидери” д-р Кристъфър Нек обяснява този неуспех с вътрешната нагласа: ”Никога няма да се освободя от тези излишни килограми. Ненавиждам тренировките на бягащата пътечка.” Именно това резервирано отношение, която той определя като негативен вътрешен глас, демотивира и изсмуква цялото желание, както за физически тренировки, така и за по-правилно хранене.

Решението, според д-р Нек, е в осъзнаването на собственото негативно мислене и промяната му към неговата алтернатива – вътрешен позитивен глас. Той може да се изгради и превърне в

траен навик със следните положителни утвърждения:

  • Това ще изисква много решителност и твърда воля, но аз мога да го направя. Ще постигна целта си да отслабвам с половин килограм седмично, докато достигна нормалното си тегло.
  • Въпреки че тренировките на бягащата пътечка не са така приятни като бягането по морския бряг, мога да ги направя по-приемливи, като слушам музика, докато бягам или гледам телевизия.
  • Мога да използвам това време дори за размисъл, защото то е единствената част от деня, когато не съм зает/а с другите, не отговарям нито на телефона, нито на електронната поща.

От ставането ви сутрин до лягането ви вечер непрекъснато си напомняйте да мислите конструктивно и позитивно, докато вече трудно долавяте звука на негативния вътрешен глас.

Така можете действително да изпъдите недоверчивостта, колебанието и съмненията - ”изсмуквачите” на вашето здраве и благополучие.

Снимка: Ambro